Cumhuriyetçiler Fiorina’dan vazgeçiyor gibi

Cumhuriyetçiler Fiorina’dan vazgeçiyor gibi

Cumhuriyetçi Parti’den 2016 başkanlık seçimleri için aday adayı olan iş kadını Carly Fiorina, yapılan son kamuoyu yoklamasına göre kelimenin tam anlamı ile sükutu hayal yaşadı.

CNN/ORC tarafından ortaklaşa yapılan ankete göre ünlü işadamı Donald Trump yine ilk sırada yer alırken beyin cerrahı Doktor Ben Carson da ikincilik yerini koruduğu görüldü.

Geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının katıldığı canlı televizyon tartışma programında iyi performans sergileyen Hewlett-Packard (HP) firmasının eski CEO’su Fiorina, muhafazakar seçmenlerden beğeni toplamıştı.

Geçen ay yine CNN/ORC ortaklığında yapılan ankette Fiorina muhafazakar parti seçmeninin yüzde 15’inin desteğini aldığı görülmüştü. Ancak bugün açıklanan kamuoyu yoklamasına göre Fiorina’ya seçimlerde oy vereceğini açıklayan Cumhuriyetçi seçmen oranı yalnızca yüzde 4 olarak tespit edildi.

Fiorina’a desteğin giderek eridiğini geçen hafta açıklanan NBC News/Wall Street Journal ortak anketi ortaya koymuştu. Bu ankete göre Fiorina’ya destek yüzde 7 olarak öngörülmüştü.

Fiorina’nın yarışa devam edip etmeyeceği henüz netlik kazanmaz iken Donald Trump, ankete göre yüzde 27 ile yine ön seçim yoklamasında birinci geldi. Trump’ı geçen ay olduğu gibi Doktor Carson takip etti ancak bu defa oylarını yüzde 7 oranında arttırarak yüzde 22’ye çıkardığı görüldü.

Trump ile Carson, Cumhuriyetçi diğer başkan aday adayları arasındaki farkı da açtıkları dikkat çekti. Yarışın kesin favorisi olarak görülen Bush ailesinin bir başka üyesi Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush’a desteğin yüzde 8’e kadar düştüğü dikkat çekti. Bush gibi başkan aday adayı olan Florida Senatörü Marco Rubio’da muhafazakar seçmenin ancak yüzde 8’inin desteğini aldığı görüldü.

Ankette Arkansas eyaleti eski valisi ve papaz Mike Huckabee ile Kentucky Senatörü Rand Paul’a desteğin yüzde 5 olduğu görülürken,  New Jersey Valisi Chris Christie, Texas Senatörü Ted Cruz ile Fiorina’ya da yüzde 4 oranında destek çıktı. Ankette Ohio eyaleti Valisi John Kasich yüzde 3, Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum yüzde 2, South Carolina Senatörü Lindsey Graham da yüzde 1 olarak en son sırada yer alan isimlerden oldu.

Anket sonuçlarını değerlendiren Trump, en güçlü rakibi görülen Carson için, ‘‘Onu (Carson’u) severim. O da beni sever. İlginç şeyler oluyor ama şimdiden başkanlık için bir şey söylemenin erken olduğu görüşündeyim’’ dedi.

HAFTAYA CUMHURİYETÇİLER ÜÇÜNCÜ TV TARTIŞMA PROGRAMINA ÇIKACAK

Önümüzdeki hafta Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olanlar üçüncü defa televizyonda canlı tartışma programına çıkacaklar. İlk canlı tartışma programı geçen Ağustos ayında ikincisi de Eylül de olmuştu.

CNBC de yayınlanacak olan tartışma programına anket ortalamalarına göre en ilk onda yer alan isimler katılabilecek. Buna göre Trump, Carson, Bush, Rubio, Cruz, Fiorina dışında Huckabee, Paul, Christie ve Kasich anket ortamalarında yüzde 3’ün üzerinde oldukları için katılacaklar arasında yer alancak.

CBNC televizyon kanalının ana tartışma programı yerine günün erken saatleri arasında yapılacak olan diğer panele katılacak başkan aday adayları arasında Senatör Graham dışında Santorum, Louisiana eyalet Valisi Bobby Jindal, New York eski valisi George Pataki olacak. Virginia eyaleti eski valisi ve başkan aday adayı olan Jim Gilmore, son yedi ankette destek yüzdesinin sıfır olması nedeni ile tartışma programlarının hiçbirine katılamayacak.

CNN/ORC kamuoyu yoklaması 14-17 Ekim tarihleri arasında Cumhuriyetçi Parti’ye üye ve bağımsız seçmenden oluşan toplam 465 kişi ile telefonla ile yapılan mülakat ile hazırlandığı belirtildi. Anketin yanılma yüzdesinin de 4.5 olduğu vurgulandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.