BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’yi kınadı

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’yi kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore’nin 10 Mart ve 18 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği balistik füze fırlatımını kınadı.

Kuzey Kore’nin yaptığı son hareketten ‘Derin endişe’ duyulduğunu kaydeden BMGK, bölgede oluşan güvenlik tehdidine dikkat çekti.

ABD’nin talebi üzerine toplanan BMGK, kapalı oturum sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği balistik füze fırlatmasını ‘kabul edilemez’ olduğunu belirterek “1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016), kararlarının açık bir şekilde ihlal edildi ve bu eylem bölgesel-uluslararası güvenlik için tehdit oluşturdu” ifadelerine yer verildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2 Mart’ta kabul ettiği 2279 sayılı kararda getirdiği yaptırımlar, Kuzey Kore’ye ulaşan ya da bu ülkeden yola çıkan tüm kargo gemilerinin incelenmesini zorunlu kılıyor. Yaptırımlar kapsamında, Kuzey Kore’ye hafif silah satışı da yasaklanmıştı. Sözkonusu karar Kuzey Kore’ nin 6 Ocak’taki nükleer denemesine karşılık alındığı belirtilmişti.

BM Güvenlik Konseyi, olayın yakın takip edileceğini belirtti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.