Cumhuriyetçi Senatör, partisine değil Obama’ya destek verdi

Cumhuriyetçi Senatör, partisine değil Obama’ya destek verdi

Yüksek Mahkeme’ye yeni atama Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında tartışmaya neden olurken muhafazakar partinin Maine Senatörü, Başkan Barack Obama’ya destek çıktı.

Cumhuriyetçi Partili Senatörü Susan Collins, mensubu olduğu partisinin aldığı tavra karşı çıkarak Obama’nın Yüksek Mahkeme için göstereceği adayı Senato’nun oylamasını istedi. Ancak Collins, atama için yapılacak oylama için ‘‘dikkatli şekilde olmalı’’ diye de şerh düştü.

Senato’da çoğunlu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, 13 Şubat tarihinde ölen Yüksek Mahkeme Yargıcı Antonin Scalia’nın yerine Başkan Obama’nın aday göstermesini istemiyor. Senato’da Çoğunluk Lideri olan Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell, Obama’nın gelecek yıl görevi devredeceği başkana aday gösterme imkanı sunarak Amerikan halkının sandıkta vereceği karara saygı duymasını istemişti.

McConnell, Obama’nın aday göstermesi durumunda ise Senato’nun oylamaya gitmeyerek atamanın yapılmasına engel olacağını bildirmişti. Başkan Obama ise aday göstereceği yönünde geçen hafta açık mesaj vermişti.

CNN televizyonuna konuşan Collins, “Benim açımdan bu durum çok açık; Başkan, görev süresi dolmadan, adayını Senato’ya göndermelidir’’ dedi.

Başkan’ın göndereceği adayı Senato’nun oylamasını da bu kurumun bir görevi olduğunu belirten Senatör Collins, “Anayasa’nın bize yani Senato’ya tanıdığı hak ise gösterilen adaya onay verir ya da vermemedir. Benim inancım normal yolun takibi ve başkan tarafından gönderilecek adayı Senato’nun dikkatli şekilde oylamasıdır’’ dedi.

Başkan Obama’nın Yüksek Mahkeme için aday göstermesi ve Senato’nun da bunu oylamaya gitmesini Cumhuriyetçi Partili senatörler içinde ilk defa Illinois Senatörü Mark Kirk dile getirmişti.

Senato’da Cumhuriyetçilerin Demokratlara karşı 46’a karşı 54 üstünlüğü bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.