Cumhuriyetçi Parti’de Trump sorunu devam ediyor

Cumhuriyetçi Parti’de Trump sorunu devam ediyor

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump partisinin bölünme yaşandığına yönelik işaretlere rağmen seçim kampanyasının “hiç olmadığı kadar birlik içinde” olduğunu savundu.

Parti içindeki son bölünme işareti, Trump’ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence’den geldi. Pence, Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’a destek verdi. Donald Trump bir gün önce Ryan’ın Temsilciler Meclisi’nde bir dönem daha görev yapmasına karşı çıktığını açıklamıştı.

Mike Pence ayrıca Arizona Senatörü John McCain’den övgüyle bahsetti.

Trump kampanyasının başından bu yana eski Başkan adayı McCain’i hiç sevmediğini açıkça belli etmişti.

Trump’ın tartışmalı açıklamalarının ardından Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimleri, kendisine destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Bunlar arasından baba ve oğul eski Başkan Bush’lar, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, önseçimlerdeki rakipleri Ted Cruz ve John Kasich bulunuyor.

Sözlerini hiç esirgemeyen Trump, Amerikalı savaş muhariplerinin gözdesi olmasına rağmen, Virginia eyaletindeki bir kampanya konuşması sırasında emekli bir yarbayın hediye ettiği savaş madalyasını gayriihtiyari bir şekilde kabul edince muharipleri de kızdırdı. Muharip ya da görev başında hayatını kaybeden askerlere verilen Purple Heart – Mor Kalp madalyasını alan Trump’ın şaka yollu “Bu madalyaya sahip olmayı hep istemiştim, ama hiç bu kadar kolay elde etmemiştim” demesi, bu madalyaya büyük değer veren savaş muharipleri arasında büyük tepkiye yol açtı.

 

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, son olarak Amerikan ordusunda çarpışan oğullarını 12 yıl önce Irak’ta kaybeden Khan ailesinin de Trump’ı ağır eleştirmesi, milyarder emlakçıya parti içinden muhalefeti arttırmış durumda.

Çok sayıda Cumhuriyetçi, Trump’ı söylemlerinden dolayı eleştirerek, Clinton’a oy vereceklerini ve onun kampanyası için bağış toplayacaklarını bildiriyor. Bunlar arasında bir teknoloji firmasının yöneticisi Meg Whitman olduğu gibi, New York milletvekili Richard Hanna da, Clinton’a destek vereceğini söyleyen ilk Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi oldu. Hanna, kendisini özellikle öfkelendiren unsurun Trump’ın Khan ailesine yönelik sözleri olduğunu belirtti.

Trump Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda konuşan ve kendisini hiç fedakarlık yapmamakla suçlayan Khizr Khan’ı ve ailesini aşağılamış, Khan’ın Kurultay’da yanında duran eşine konuşma izni vermediğini iddia etmişti. Trump hala eleştirilerinin geçerli olduğunu savunuyor.

Trump’ın Khan ailesine yönelik sözlerinin ardından Başkan Barack Obama, Trump’ın başkanlığa uygun biri olmadığı açıklaması yaptı. Amerikalı tarihçi Allan Lichtman, şimdiye kadar hiçbir Amerikan başkanının, karşı partinin başkan adayını “başkanlığa uygun olmamak ya da hazırlıksız olmakla” suçladığını hatırlamadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi Urduca Bölümü’ne konuşan Khizr Khan, Trump’la yaşadığı tartışmanın en azından olumlu bir değişikliğe yol açtığını savundu ve Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’a eleştiri dozajını düşürmesi, Müslümanlara ve diğer azınlıklara yönelik aşağılayıcı ifadelerinden vazgeçmesi yönündeki çağrıların arttığına dikkati çekti.

Cumhuriyetçi Partili liderler, siyasi görüşleri ne olursa olsun, oğullarını Amerikan ordusunda görev yaparken kaybeden Khan ailesine saygı duyulması çağrısında bulundu.

Uzmanlar Cumhuriyetçi adayın kendini kontrol edememesinden dolayı Demokrat Partililer’in seçimi “Trump referandumuna dönüştürdüğünü” söylüyor.

Dün Florida eyaletinin Daytona Beach kentinde konuşan Trump, bu tartışmalardan çok etkilenmiş görünmedi. Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’u dışişleri bakanlığı yaptığı dönemlerde “IŞİD’i kurmakla” suçlayan Trump, kendi iktidarı olsaydı 11 Eylül terör olaylarının faillerini ülkeye sokmamış olacağını iddia etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.