Cumhuriyetçi Parti adı skandala karışan validen ‘istifa’ istedi

Cumhuriyetçi Parti adı skandala karışan validen ‘istifa’ istedi

Geçtiğimiz kasım ayında yapılan seçim ile tekrar New Jersey Valiliği için bu makama seçilen ve dün eyaletin başkenti Trenton’da yemin ederek ikinci dönem görevine resmen başlayan Vali Chris Christie’nin yakasını skandallar bırakmıyor. Köprü skandalından sonra şimdi de Vali, Federal hükümetin Sandy kasırgasında zarar gören belediyelere gönderdiği parayı ‘rehine gibi’ kullanmakla suçlanıyor. Bu gelişmelerin üzerine Vali Christie’ye kendi partisinden olan bir arkadaşından Cumhuriyetçi Parti içindeki görevinden istifa etmesi çağrısı geldi.

Christie’nin, valilik seçimlerinde kendisine destek vermeyen New Jersey’nin Demokrat Partili Fort Lee ilçesi Belediye Başkanı Mark Sokolich’i cezalandırmak istediği belgeleriyle ortaya çıkmıştı. Bu belgelerde, Vali Christie’nin dört yardımcısı New York ile New Jersey arasındaki Washington köprüsü (GWB) üzerinde iki şeridi kapatarak Fort Lee ilçesinde hayatı adeta iki hafta süresince kilitlemişti. Skandalın ortaya çıkmasından sonra Vali Christie, basının karşısında bir buçuk saat ter dökerek özür dilemişti. Vali aynı gün Sokolich’i makamında ziyaret ederek özrünü iletmişti. Christie köprü skandalının patlak vermesinden sonra ismi skandalda geçen dört üst düzey yardımcısını da görevden aldığını açıklamıştı.

Köprü skandalının yankıları bitmeden bu defa Vali Christie, bir başka Demokrat Partili belediye başkanına, Fedaral hükümet’in Sandy Kasırgası’nın yaralarını sarmak için gönderdiği yardım parasını vermek yerine bu ödemeyi geciktirmekle suçlandı. Hoboken ilçe Belediye Başkanı Dawn Zimmer, Christie yönetiminin Sandy kasırgasında sular altında kalan ilçenin zararını karşılamak için Federal hükümetin gönderdiği yardım parasını bilerek geçiktirdiğini savundu. Zimmer, yardımın kendisine karşı Vali Christie ve yardımcısı Kim Guadagno tarafından kullanıldığını ileri sürdü. Zimmer, Guadagno’nun kendisi ile buluşarak ‘‘Christie’nin Rockefeller şirketinin verdiği projeyi desteklemem karşılığında yardım parasını vereceklerini iletti.’’ diye konuştu.

Zimmer, Guadagno ile geçen mayıs ayında bir otoparkta buluştuğunu söyledi.

Guadagno, Zimmer’in iddialarını yalanladı. Guadagno, Zimmer’in hem savcılara hem de eyalet Kongresi’ndeki ilgili komisyon üyelerine iddialarını ilettiğini söyledi.

İddiaların ardından Federal hükümetin bir ekip görevlendirerek yapılan federal yardımın nasıl kullanıldığını incelemeye aldığı öğrenildi. Konut ve Çevre Bakanlığı tarafından oluşturulan ekibin özellikle New Jersey kıyı şeridinin yeniden yapılanması için verilen ihale ve harcamaları mercek altına aldığı kaydedildi. Ayrıca aynı ekip Vali Christie ile ailesinin servetinde de bir haraketlilik olup olmadığını inceliyor.

 

VALİ PARTİ GÖREVİNDEN AYRILSIN

Vali Christie 2016 yılında yapılacak olan Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti (GOP)’un en öne çıkan aday adayları arasında. İsminin skandallara karışmasının ardından GOP’tan bazı isimler Christie’nin parti içindeki görevinden istifa etmesi gerektiğini söyledi. Dün CNN televizyonda yayınlanan ‘Çapraz Ateş’ adlı programa katılan Cumhuriyetçi Parti’nin Virginia eski vali adayı ve bu eyaletin emekli savcısı Ken Cuccinelli, Christie’nin Cumhuriyetçi Valiler Birliği (RGA)’deki başkanlık görevinden Christie’nin istifa etmesi gerektiğini savundu. Parti içindeki muhafazakar kanattan olan Cuccinelli, Christie hakkındaki iddaların Beyaz Saray yarışı için de ayrı bir engel oluşturduğunu kaydetti.

 

Kendisi de eski savcı olan Christie, dünkü yemin töreninde hakkında ileri sürülen skandallarla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Christie, mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti içinde liberal kanatta yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.