Cumhuriyetçi adaylar için Kasım ayı sonbahar olacak mı?

Cumhuriyetçi adaylar için Kasım ayı sonbahar olacak mı?

2016 başkanlık seçimleri için son 12 aya girerken önseçimler de yalnızca 2 ay kaldı. Ancak Cumhuriyetçi Parti’de hala 15 başkan aday adayı enflasyonu yaşanıyor.

Cumhuriyetçilerde altı başkan aday adayının anketlerde yüzde 3’lerin altına görünüyor. Bu isimlerin parti içindeki başkanlık önseçim yarışından çekilme ihtimalleri konuşuluyor.

GOP başkan adayları arasında dördüncüsü yapılacak olan canlı televizyon tartışma programı Fox Business Network ile Wall Street Journal tarafından ortaklaşa düzenlenecek. Bugün hangi başkan aday adaylarının canlı tartışma programına katılacağı Fox tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Tartışma programına son dört anket sonuçlarının ortalamasına göre yüzde 3’ün üstünde destek alan aday adayları katılabilecek. Prime time da yayınlanacak olan tartışma programına New Jersey Valisi Chris Christie ilk defa katılamama olasılığı sözkonusu. Son anketlerde ciddi destek kaybettiği görülen Vali Chirstie, yüzde 3’ün altında düştüğü görüldü.

Christie’nin anketlerde gerilemesine neden ise Washington DC ile New Jersey arasında yolculuk yaptığı hızlı trenin sesiz kompartımanında yaşadığı olay gösteriliyor. Trenlerin bazılarında bulunan sessiz kompartımanda yolcuların konuşmaması gerekiyor. Christie ise bir yanlışlık sonucu bu bölüme gelip, cep telefonunda sesli bir görüşme yaptığı için kondüktör tarafından uyarılmış. Olayın CNN’e yansıması sonucu Christie’nin anketlerde oyu düşmeye başladı. Siyasi uzmanlar Christie’nin yarıştan çekileceğini öne sürüyor.  

Christie dışında anketlerde yüzde 3’ün altında kalan başkan adayları arasında Louisiana Valisi Bobby Jindal, New York eski valisi George Pataki, Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, South Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Virginia eski valisi Jim Gilmore var.

Bu isimlerin 10 Kasım da Fox, Wall Street Journal’ın prime time da ortak yayınlayacağı tartışma programında olmayacakları öngörülüyor. Gilmore, prime timedaki canlı tartışmalar gibi bugüne kadar önem bakımından ikinci derecede olan tartışma programlarının hiçbirine dahil olmadı. Gilmore’un tartışma programlarına katılamama nedeni ise anketlerde hep sıfır almış olması.

Anketlere göre yüzde 3 barajına yakın başkan aday adayları arasından da yarıştan kopabilecek isimlerin olabileceği ileri sürülüyor. Bunlar arasında Kentucky Senatörü Rand Paul, Ohio Valisi John Kasich ile Arkansas eski valisi Mike Huckabee ilk akla gelen isimler.

Son dört kamuoyu yoklamasına göre işadamı Donald Trump hala önde. Trump’ı doktor Ben Carson, Florida Senatörü Marco Rubio ile Teksas Senatörü Ted Cruz takip ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.