Clinton: İran ile diplomasi için vakit tükeniyor

Clinton: İran ile diplomasi için vakit tükeniyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer programı konusunda İran ile diplomasi yürütmek için zamanın tükenmekte olduğunu söyledi.


Clinton, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da katıldığı bir güvenlik konferansının ardından basına yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programı nedeniyle ortaya çıkan ihtilafı değerlendirdi. Clinton, ”İranlı liderlerin nükleer programları konusunda ciddi, inandırıcı bir görüşmeye hazır olup olmadıkları, bu son derece ciddi problemin temeline yönelik çözümü inşa etmeye başlayıp başlamayacakları yakında açıklık kazanacak. Doğru seçimi yapmak İran’a kalmış. Kesin olan şey, İran’a barışçı bir çözümü istemek ve elde etmek için açılmış olan fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağıdır” dedi.

İran’a yönelik uluslararası baskılara değinen Clinton, uluslararası toplumun bu konudaki kaygılarının ne kadar ciddi olduğunu göstermek amacıyla bu ülkeye yönelik ekonomik cezalandırmaları ve uluslararası tecridin her geçen gün arttığına işaret etti.
Clinton, İran ile nükleer programı konusunda yürütülecek görüşmelere de değindi.
İran hükümetinin, nükleer silah geliştirmeye çalıştığına inanan ABD ve İsrail ile diğer ülkeleri tatmin edecek çözüme yönelik müzakereler yapmak istediği konusunda şüphelerinin bulunduğunu ifade eden Clinton, görüşmelerinin tek amacının, uluslararası toplumun İran’ın nükleer programı konusundaki kaygılarını çözmek olduğunu söyledi.

”Politikamız önlemektir, sınırlamak değil. İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek konusunda kararlıyız” diye konuşan Clinton, ”Bu görüşmelere İran’ın amaçları konusunda aklı başında bir bakış acısıyla ile giriyoruz. Arzulu bir ortak olduğunu ve bu müzakerelere somut sonuçlar elde etmek için, çaba harcayarak katıldığını eylemleriyle göstermek İran’ın sorumluluğundadır” dedi.

İkili temaslarda bulunmak, ABD-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik İşbirliği Forumuna katılmak ve KİK Dışişleri Bakanları ile bir araya gelmek üzere dün Suudi Arabistan’a giden Clinton, 60 ülkenin oluşturduğu Suriye’nin Dostları toplantısına katılmak için yarın İstanbul’a gidecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.