Clinton ile Trump dün galip gelmeseler de hala en güçlü adaylar

Clinton ile Trump dün galip gelmeseler de hala en güçlü adaylar

Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için başkan aday adaylığı yarışında Demokrat Parti’den Hillary Clinton, Cumhuriyetçilerde ise Donald Trump hala en güçlü iki isim.

Cumartesi günü Cumhuriyetçiler dört, Demokrat Partililer ise üç eyalette önseçime gitti. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Teksas Senatörü Ted Cruz ile rakibi emlak milyarderi Donald Trump ikişer eyalette galip geldi. Demokrat Parti’de ise partinin iki başkan adayından birisi olan Vermont Senatörü Bernie Sanders iki, güçlü rakibi Clinton ise bir eyalette galip çıktı.

Geçen hafta ‘Süper Salı’ diye adlandırılan ve 11 eyalette birden önseçime giden Cumhuriyetçiler ile Demokratlar’da açık ara galip Trump ile Clinton olmuştu. Ancak Cumartesi günü yapılan önseçim sonuçları Trump ile Clinton’ın yarışı rahat rahat kazanamayabileceklerini gösterdi. Özellikle Cumhuriyetçi Parti’de Trump’ın kendisine karşı bir koalisyon ile mücadele edebileceği sinyalini verdi.

Cumhuriyetçi Parti yönetimi Trump’ın Kasım ayında partinin adayı olmasına karşı ve bu nedenle başkan aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio’yu destekliyor. Ancak Rubio, bugüne kadar önseçime gidilen 19 eyaletten yalnızca birinde galip gelerek büyük hayal kırıklılığına yol açtı.

Muhafazakar parti Rubio’dan desteğini çekip istemeyerek de olsa Trump’a alternatif görünen Ted Cruz’a verme ihtimali söz konusu. Cumartesi Maine ile Kansas eyalet önseçimlerini kazanan Cruz, 66 delege elde etti. Cruz toplam delege sayısını da 295’e çıkardı. Trump ise Louisiana ile Kentucky eyaletlerinde galip geldi ve 51 delegeyi hanesine yazdırdı. Toplamda delege sayısını da 378’e çıkardı.

Rubio yine hiçbir eyalette galip gelemedi. Rubio dört eyaletten ancak 13 delege elde ederek toplam da 123 delege sayısına ulaştı. Parti’nin bir başka diğer başkan aday adaylarından Ohio Valisi John Kasich ise yarışta iddiasını giderek kaybediyor. Kasich Cumartesi 9 delege kazanadı ve toplam sayısını da 34’e çıkarabildi.

Demokrat Parti’de Süper Salı sonrası adeta partinin kesin başkan adayı olarak görülen eski Dışişleri Bakanı Clinton’ın için henüz gidilecek yolun olduğu görüldü. Demokratlar Louisiana, Kansas ve Nebraska eyaletlerinde önseçime gitti. Vermont Senatörü Bernie Nebraska ile Kansas’da galip geldi ve 49 delege kazandı. Sanders toplam delege sayısını da 459’a çıkardı.

Başkan aday adaylığı yarışında en güçlü isim olarak görülen Clinton ise yalnızca Louisiana da galip geldi. Ancak Clinton Sanders’dan daha fazla delege kazandı. Clinton 55 delege daha elde ederek toplam delege sayısını bin 121’e yükseltti.   

Demokrat Parti’de başkan aday adaylarının kasım ayında parti adına sandığa gidebilmesi için iki bin 383 delege kazanması gerekiyor. Cumhuriyetçiler de ise bin 237 delege kazanan partinin başkan adaylığını elde ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.