CIA raporu cumhuriyetçi ve demokratları böldü

CIA raporu cumhuriyetçi ve demokratları böldü

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nin yayınladığı ‘tutuklama ve sorgulama yöntemleri’ raporu CIA’in uygulamalarının arkasında duran Cumhuriyetçiler ile yöntemleri Amerikan değerlerine aykırı bulan Demokratları ikiye böldü.

İstihbarat Komitesi’nin kamuoyu ile paylaştığı 5 yılda hazırlanan 524 sayfalık rapor CIA’in istihbarat edinme yöntemleri konusunda yeni bir tartışma başlattı. Cumhuriyetçiler CIA’i savunurken Demokratlar söz konusu uygulamaların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Senato’daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnel ve Senatör Saxby Chambliss ortak bir açıklama yayınlayarak raporu eleştirdi. Söz konusu çalışmaya karşı olduklarını dile getiren Cumhuriyetçi senatörler, raporun ABD ulusal güvenliğine yönelik olumsuz etkilerinin olabileceğine dikkat çekti. McConnel ve Chambliss, “Senatodaki demokratlar tarafından hazırlanan bu çalışmada geçmişteki olaylar ideolojik bir yaklaşımla ela alınmış ve çarpıtılmış.” ifadesini kullandı. Senatörler CIA’in “tutuklama ve sorgulama programı’’ sayesinde El-Kaide ile ilgili önemli istihbarat bilgilerinin toplandığını vurguladı.

İstihbarat Komitesi’nin 5 Cumhuriyetçi üyesi de alternatif bir CIA raporu yayınlayarak tepkilerini dile getirdi. 136 sayfalık raporda CIA’in söz konusu uygulamalar sayesinde hayati önem taşıyan istihbarat bilgilerine ulaştığına dikkat çekildi.

Cumhuriyetçi kanadın en etkili ismi olarak gösterilen Obama’nın 2008 yılındaki başkanlık yarışındaki rakibi John McCain partisinin aksine raporun yayınlanmasına destek verdi. Vietnam Gazisi olan ve savaş sırasında 5 yıldan fazla bir süre tutsak kalan John McCain, senato’da 15 dakikalık bir konuşma yaptı. McCain, “Kişisel deneyimlerinden biliyorum ki tutsaklara kötü davranmak iyi istihbarattan çok daha kötü şeylere sebep olur.” dedi.

Demokratlar ise başta Başkan Barack Obama olmak üzere CIA’in yöntemlerini eleştirdi ve raporun arkasında durdu. Raporun yayınlanmasının hemen ardından yazılı açıklama yapan Obama, söz konusu tekniklerin ABD’nin dünyadaki duruşuna zarar verdiğini dile getirdi.

Demokratlarda en sert eleştirleri Senatör Mark Udall’dan geldi. CIA’in Amerikan halkına hala yalan söylediğini belirten Udall, “Bu yetkililerin dava edilmemesi yeterince kötü iken ödüllendirilmeleri ve desteklenmeleri anlaşılır gibi değil.” ifadeleri ile cumhuriyetçi senatörlerin tutumunu eleştirdi. Udall, yöntemleri savunan CIA Direktörü John Brennan’ı istifaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Senatör Chris Murphy ise, “Bu rapor yıllardan beri bildiğimiz bir gerçeği açıkça ortaya koydu.” ifadesini kullandı. CIA’in açıkça işkence yaptığını dile getiren Murphy, “ABD hükümetinin bir kuruluşu asla bu tekniklerin uygulanmasının emrini vermemeliydi.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.