Cameron, ABD’den Google ve Facebook şifrelerini isteyecek

Cameron, ABD’den Google ve Facebook şifrelerini isteyecek

Washington’da resmi ziyaretine devam eden İngiltere Başbakanı David Cameron ile Başkan Barack Obama’nın gündemi bir hayli kabarık. Ziyarette Cameron’un, Başkan Obama’dan özellikle sosyal paylaşım sitelerinin şiflerini kendileri ile paylaşılmasını talep edeceği belirtiliyor.

İki liderin bugün bir araya geleceği çalışma toplantısında terör, Ebola, Ukrayna ve siber güvenlik gibi konuları masaya yatıracağı öğrenildi. Görüşmenin sonunda İngiltere ile ABD’nin bu yılın sonunda yapacağı ‘siber savaş tatbikatı’ projesinin de açıklanması bekleniyor. Siber savaş tatbikatında bankalar hedef alınacak ve buna karşı savunma ihtiyaçları ve noksanlıkları belirlenecek.

Diğer yandan Cameron’ın, Obama’dan Google ve Facebook gibi şirketlerinin şifreli iletişimlerini devletlerin izlemesine açması yönünde istekte bulunacağı da dile getirildi. Cameron’a göre Amerikan sosyal medya devleri terör faaliyetlerine karşı yeterli önlem almıyor. ABD’ye ziyaretinden önce sosyal paylaşım sitelerini teröre karşı yetersiz önlem almakla eleştiren Cameron, Başkan Obama ve ABD devletiyle bu konuda işbirliğini arttırmayı amaçladığı yorumları yapılıyor. Bazı siyasi uzmanlar Cameron’un ABD ziyaretinin başlıca nedenlerinden birinin teröre karşı işbirliği olduğu yorumları yapıyor.

Geçen yıl bir İngiliz askerin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak, zanlılardan birinin cinayet planlarını Facebook’ta beş ay önceden açıklamış olması ve Facebook’un bu cinayetle ilgili ihbarda bulunmadan hesabı silmesi İngiliz yetkililerin tepkisine neden olmuştu. Yine geçtiğimiz yıl siber saldırılardan dolayı bir İngiliz firmasının 800 milyon sterlin zarara uğradığı da basında haber olarak yer almıştı.

Ancak internet iletişimlerinin devletlerce izlemeye alınması Amerika’da oldukça hassas bir konu. Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA), milyonlarca Amerikalı’nın telefon konuşmalarının verilerini topladığının ortaya çıkması, büyük tartışmalara yol açmıştı. Ayrıca NSA’in eski çalışanı Edward Snowden, bazı Amerikan internet şirketlerinin müşteri verilerini Daire’nin erişimine açtığını da açıklamıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.