Biden ve Scholz’dan Ukrayna konusunda birlik mesajı

Biden ve Scholz’dan Ukrayna konusunda birlik mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizini görüşmek için Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Beyaz Saray’da ağırladı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Biden, Rusya ile temasların iyi niyetle devam ettiğini belirtti.

Biden, Almanya’nın Normandiya formatı kapsamında gerilimin azaltılması ve diyaloğun teşvik edilmesi çabalarına liderlik ettiğini kaydetti.

Biden, ‘‘Rusya yine de işgal konusunda ileri giderse biz ortak şekilde hazırız, tüm NATO hazır’’ sözlerini kullandı.

Biden, ‘‘Bugün başbakanla yakın işbirliğimizi konuştuk; Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi durumunda uluslararası kararlılığı açıkça gösterecek, hızlı ve ciddi sonuçları olacak güçlü bir yaptırım paketi geliştirdik’’ dedi.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2’nin olmayacağını da sözlerine ekledi. Ancak Başkan Biden tartışmalı doğalgaz boru hattının kullanılmamasının nasıl mümkün kılınacağını açıklamadı.

Biden, ‘‘Eğer Rusya (Ukrayna’yı) işgal ederse, o zaman Kuzey Akım 2 olmayacak. Projenin sonunu getireceğiz’’ sözlerini kullandı. Bunun nasıl olacağı sorulduğundaysa Biden, ‘‘Size söz veriyorum, bunu yapabiliriz’’ dedi.

Rus devlet enerji kurumu Gazprom’un tasarladığı Kuzey Akım 2 projesi Rusya’dan doğrudan Almanya’ya taşınan doğalgaz miktarını iki katına çıkartmayı hedefliyor. Proje Ukrayna’nın transit ülke konumunu sona erdirerek, geçiş ücretinden elde ettiği geliri de sonlandırmış olacak.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olası saldırgan tavrı karşısında ABD ve Almanya’nın ‘‘birleşik bir cephe’’ olduğunu ve Almanya’nın enerji boru hattı projesine rağmen iki ülkenin ‘‘uyum içinde’’ olduklarını belirtti.

Başkan Joe Biden, Amerikalı diplomatların dışında Ukrayna’daki ABD vatandaşlarının tamamının ülkeyi Rusya’nın işgal tehdidi nedeniyle terk etmesi gerektiğini söyledi. Biden, Amerikalılar’ın bir işgal durumunda çapraz ateş altında kaldıklarını görmeyi hiç istemeyeceğini kaydetti.