BM’den ‘Suudi diplomatların dokunulmazlığı derhal kaldırılsın’ çağrısı

BM’den ‘Suudi diplomatların dokunulmazlığı derhal kaldırılsın’ çağrısı

Birleşmiş Milletler, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin aydınlatılması için Türkiye’deki Suudi diplomatların dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michele Bachelet konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Suudi Arabistan ve Türkiye’nin gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin eldeki bilgi ve bulguları bütünüyle paylaşması gerektiğini.” söyledi.
“KAŞIKÇI’NIN AKIBETİNİ AYDINLATMAK RİYAD’IN SORUMLULUĞUNDA”
Bachelet, gazeteci Kaşıkçı’nın İstanbul’daki konsolosluk binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını, “gazetecinin akıbetini aydınlatmanın Suudi yetkililerin sorumluluğunda olduğunu.” söyledi.

Konsolosluk binasında arama yapılmasına izin verilmesini olumlu karşıladıklarını belirten Bachelet, konsolosun rezidansında da “hızlı, bütüncül, etkili, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yapılabilmesi” için izin verilmesi gerektiğini vurguladı.
“İVEDİLİKLE ASKIYA ALINMALI”
“Olayın ciddiyeti kapsamında hadisenin aydınlatılması için 1963 Viyana Konsüler İlişkiler Sözleşmesi ile diplomatik yerleşkelere ve yabancı diplomatlara verilen dokunulmazlık ivedilikle askıya alınmalıdır.”
“DOKUNULMAZLIKLAR KULLANILMAMALI”
“Uluslararası hukuk çerçevesinde bir kişiyi zorla kaybetme ve hunharca katletme ciddi suçlardır. Ve bu suçlara yönelik soruşturmaları akamete uğratmak için dokunulmazlıklar kullanılmamalıdır. İki hafta çok uzun bir süre ve muhtemel cinayet yeri gerektiği gibi olay yeri incelemeye tabi tutulmadı.”
RİYAD VE ANKARA ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİN TARAFI
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet hem Türkiye hem de Suudi Arabistan’ın BM’nin “İşkence ve Kötü Muamele, İnsani olmayan veya Onur Kırıcı veya Cezalandırmaya Karşı Sözleşmesi”nin tarafıdır hatırlatmasında bulundu. Her iki ülkeyi ilgili sözleşmelere bağlı kalmaya çağırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.