Başkanlık yarışında adaylar neredeyse netleşti: Ya Clinton, ya Trump

Başkanlık yarışında adaylar neredeyse netleşti: Ya Clinton, ya Trump

ABD 2016 Başkanlık Seçimleri için en kritik dönemeçlerden biri geçildi. Dün 5 eyalette yapılan ön seçimlerde zafer yine Donald Trump ve Hillary Clinton’ın oldu.

‘3. Süper Salı” diye anılan ön seçimlerde özellikle Florida ve Ohio’dan gelecek sonuçların adayların kaderini belirleyeceği yorumları yapılıyordu. Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimi için Demokrat Parti’den başkan adaylığı için yarışan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, eyaletlerin 5’ini birden kazandı. 

Sanders, Clinton karşısında bugüne kadar en büyük yenilgisini dün yaşadı. Clinton, Salı günü Missouri dahil 371 delege elde etti. Sander ise 271 delege kazandı.

donald-trump

CUMHURİYETÇİLERDE TARTIŞMASIZ LİDER TRUMP

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışının tartışmasız lideri ünlü emlak milyarderi Donald Trump oldu. Dün yapılan 5 eyalet ile Northern Mariana Adası’nda yapılan önseçimlerin tartışmasız galibi Trump oldu. Trump, Florida, North Carolina ile Illinois eyaletlerinde sandıktan birinci çıkarken Ohio’da bu eyaletin Valisi John Kasich’e yenildi. Missouri’de büyük çekişmeye sahne olan yarışı ise Donald Trump, rakibi Ted Cruz’un yüzde 0.2 puan önünde tamamladı. Trump yüzde 40.9’unu alırken, Ted Cruz’un oy oranı yüzde 40.7’de kaldı.   

Ohio’da Kasich, tüm kamuoyu yoklamalarını alt üst ederek açık ara Trump’ın önünde zafere koştu. Kasich, oyların yüzde 47’sini alırken Trump yüzde 36’da kaldı. Anketler önseçim öncesinde Kasich ile Trump’ın başa baş olduğunu gösteriyordu. 

Florida ile Ohio’daki önseçim Cumhuriyetçiler için kritik öneme sahipti. Yalnızca bu iki eyalette önseçimi kazanan başkan aday adayı delegelerin de tamamını hanesine yazdırıyor. Florida’da Trump eyaletin 99, Ohio’da Kasich ise 66 delegenin tamamını kazanan isimler oldu.

Cumhuriyetçiler de Trump, 213, Kasich 80 ve Cruz da 41 delege kazandı.

RUBIO YARIŞTAN ÇEKİLDİ

Salı günü yapılan önseçimin en büyük mağlubu tartışmasız kendi evinde Trump’a karşı yenilen Florida Senatörü ve başkan aday adayı Marco Rubio oldu. Memleketi Florida’da Trump’a karşı açık ara fark ile yenilen Rubio, sandık sonuçlarının netleşmesinin ardından başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı. Rubio yarışa veda konuşmasında, ”Amerika, politik fırtınanın içinde ve gerçek bir tsunami bu. Bunun da gerçek olduğunu göreceğiz. Doğru taraftayız ama bu yıl kazanan taraf olamayacağız” dedi.

Rubio’nun yarıştan çekilmesinin ardından Cumhuriyetçi Parti’de başkan adaylığı için yarışan üç isim kaldı. Trump’ın neredeyse kesin kazanacağı öngörülen önseçim yarışında Cruz ikinci en güçlü isim olarak dikkat çekiyor. Ohio eyaletini kazanarak önseçim yarışında ilk defa bir eyalette sandıktan birinci çıkan Kasich’e ise siyasi uzmanlar şans tanımıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.