Başkan Obama: Guantanamo’yu kapatmalıydım

Başkan Obama: Guantanamo’yu kapatmalıydım

Başkan Barack Obama, Cleveland şehrinde kendisini dinleyen kalabalığa, ‘‘Eğer bugün Beyaz Saray’a girdiğim ilk gün olabilse Guantanamo (Gitmo) askeri hapishanesini kapatırım.’’ dedi.

Obama, ilk başkanlık seçim kampanyasında seçmene Beyaz Saray’a gitmesi durumunda Gitmo’yu kapatma sözüvermişti. Başkan Obama, ikinci dönem seçildiğinde Gitmo’nun bir yıl içinde kapanması yolunda kararname imzalamış ancak bunu Kongre muhalefeti nedeniyle hayata geçirememişti. Guantanamo’nun kapanması hikayesi aslında 2010 yılında iki partinin ortaklaşa oluşturduğu komisyon tarafından rapor edilip yayınlanmış, gerekçe de maliyetinin yüksekliği olarak dile getirilmişti. Ancak Kongre daha sonra, Gitmo’dan ABD’de içindeki hapishanelere mahkumların taşınacak olmasına karşı çıkmıştı.

Katılımcılar içinde yer alan 7. sınıf öğrencisinin Gitmo ile ilgili sorusuna Obama, şu an askeri hapishanede kalan 242 mahkumun başka yerlere nakil edilmesi gerekeceğini söyledi. ‘‘İşin doğrusu ilk gün (Beyaz Saray’da göreve başladığı) Guantanamo’yu kapamalıydım’’ diyen Obama, ‘‘Bunu yapmadım çünkü o zaman iki partinin de kapanması yolunda bir ortak kararı yoktu konu üzerinde’’ dedi.

Gitmo için yalnızca Obama değil 2008 başkanlık seçimlerinde rakibi olan Senatör John McCain hattta eski başkan George W. Bush dahi Beyaz Saray’daki son dönemlerinde kapanması gerektiğini dile getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.