Amerikan siyasetinde merkez eriyor mu?

Amerikan siyasetinde merkez eriyor mu?

HABER ANALİZ

Maine eyaletini Kongre’de temsil eden Cumhuriyetçi Senatör Olympia J. Snowe, 2012 yılının kasım ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Tekrar kazanma şansı görmediklerini yaptırdıkları özel kamuoyu yoklamalarıyla saptayıp geri çekilen bir çok siyasetçinin aksine Snowe’un Kongre’de dördüncü dönemi için yarışmayacağını açıklaması şaşkınlık uyandırdı. Çünkü Maine Senatörü’nün yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Olympia J. Snowe, kararsız seçmenlerin toplamının Demokratik ve Cumhuriyetçi Parti’nin taraftarlarını geçtiği bir eyaletin üç dönemdir Kongre’deki temsilcisiydi. 16 yıl Temsilciler Meclisi’nde, 17 yıldır ise Kongre’de hizmet veren Maine Senatörü siyaset hayatına evlendikten 4 yıl sonra bir trafik kazasında kaybettiği eşinin koltuğuna oturarak başlamıştı.

Kongre’de aldığı kararlarla merkezi siyasetin en büyük destekçilerinden birisi olduğunu gösteren Snowe partisine muhalefet ederek, kürtaj hakkını savundu. Liberal duruşuyla Snowe, Cumhuriyetçi Parti’nin yasa taslaklarından bir tanesi olan ve sağlık güvencesi kapsamında herhangi bir ‘ahlaki kusur’ görmesi halinde işverenlere kadın çalışanları için kullanılacak kürtaj masrafını karşılamama hakkını tanıyan tasarıya da karşı çıktı. Kongre’ye geçtiğimiz hafta getirilen tasarının ardından Snowe tıpkı Maine’deki Çay Partisi Hareketi mensubu birçok üyeden olduğu gibi Cumhuriyetçi meslektaşlarından da büyük eleştiriler aldı.

Dün Kongre’den döndüğü Maine’de yüz kişilik bir taraftar topluluğuna seslenen Senatör, “Hükümet organlarımızda ve kampanyalarımızda gözlemlediğim kutuplaşmış ortamı ve ya hep ya hiç yaklaşımlarını çok yıldırıcı buluyorum.” dedi. Kutuplaşan siyasi ortamın ve partinin çıkarlarını ülke çıkarlarının üstünde tutan partizan anlayışın kısa sürede yok olacağına inanmadığını söyleyen Snowe, siyaseti bırakma kararı aldığını ekledi.

Snowe’un kararı onu her fırsatta eleştiren Cumhuriyetçi Parti’den meslekdaşlarının işine yaramayacak. Kongre’de üstünlük çok az bir farkla Demokratik Parti mensuplarında. Snowe’un çekilmesiyle hali hazırdaki partizan Cumhuriyetçiler tarafından kazanılamayacağa benzeyen Senatörlük koltuğu Kongre’deki 53’e 47’lik Demokrat Parti üstünlüğünün bozulmasını daha da zorlaştıracak.

Politika analistlerine göre Amerikan siyasetinin her geçen gün daha da partizan bir hale gelmesi ‘akılcı ve faydacı’ seçmenlerin politikaya olan ilgilerini azaltıyor. Bu durumsa siyasetin daha da kutuplaşması gibi bir kısır döngüye sebep oluyor. Partisiyle her konuda aynı yönde hareket etme baskısı hisseden siyasetçilerden oluşan bir hükümet de ülkenin yararına adımlar atacak fonksiyonelliği kaybediyor. Cumhuriyetçiler arasında RINO avı olarak isimlendirilen _ RINO (Republican In Name Only) sadece isimde Cumhuriyetçi avı_ merkezde bulunan liberal tüm Cumhuriyetçileri fişleyip siyaset sahnesinden atmaya yönelik çabalar işe yarıyor. Öte yandan Blue Dog (Mavi Köpek) olarak bilinen muhafazakar Demokratların da sayısı son 10 yılda yarı yarıya azalmış durumda.

Merkezi erimiş, kutuplaşmış ve partizanlaşmış Amerikan Kongresi, halktan 20. Yüzyıl’ın sonlarından bu yana kaydedilen en düşük onayı aldı. İki partili siyasi yapı ile merkezi güçlü ve işler bir hükümeti amaçlayan halk; kin, nefret ve saldırganlığın esas olduğu ayrık bir yapıyla karşı karşıya. 2012 seçimlerinin bu yapıyı değiştirerek uzlaşmayı esas kılıp kılamayacağı ise şimdilik umutsuz bir soru işareti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.