Amerika tarihinin en renkli Kongre’si göreve bugün başlıyor

Amerika tarihinin en renkli Kongre’si göreve bugün başlıyor

Bugün yeni dönem çalışmalarına başlayacak olan Kongre üyeleri, Amerikan’ın kozmopolit yapısını şimdiye kadar temsil etmiş en zengin dönemini yaşatacak. Şimdiye kadar 3 çiceği burnunda milletvekili görevlerinden çekileceğini açıklarken, Cumhuriyetçi Parti’nin değişime ayak direnen görüntü sergilemesi dikkat çekiyor.

6 Kasım seçimleri ile şekillenen 113. dönem Kongresi dini inanç, cinsel tercih ve etnik köken itibariyle son derece renkli bir manzara ortaya koymaya namzet. Cumhuriyetçi vekil ve senatörler ABD’nin nüfus yapısıyla çelişen bir profil ortaya koysa da Meclis’teki 200 Demokrat Partili vekillerin arasında, kadınlar ve azınlıkları temsil eden üyeler bir hayli mevcut. Hatta Demokratlar da beyaz erkeklerin azınlıkta kaldığı bir Meclis çalışma dönemi bugün başlıyor.

Başkan Barack Obama’nın ikinci dönem başkanlık seçimini kazanmasında büyük rol oynayan azınlıklara Demokrat Parti’de kucak açtı. Temsilciler Meclisi’nin yanı sıra partinin delgelerinde de çok kültürlüüğün hakim olduğu Demokratlar, Kongre’nin bu dönemki çalışma döneminde nasıl performans ortaya koyacağı merak konusu.

Kongre’nin en renkli vekillerinden birisi gazi bir vekil. Ancak bu vekil düşünüldüğü gibi erkek değil. Üstelik Amerika doğumlu da değil. Tayland doğumlu ve Irak savaşında bulunduğu helikopterin vurulmasının ardından iki bacağını kaybeden Tammy Duckworth, Temsilciler Meclisi’nin yeni üyesi.  İlk kadın muharip (gazi) vekil olarak Kongre’ye girmeyi başaran Duckworth, Illinois eyaleti 8 seçim bölgesinden Meclis’e girdi.

Tarih yazaya namzet Kongre’de bu dönem ilk defa bir Hindu kökenli Amerikalı’da vekil olarak Meclis’e girmeyi başardı. Kongre’ye giren ilk Hindu olarak tarih yazan Tulsi Gabbard, Hawaii’den seçildi.   

Bu dönem cinsel tercihini alenen söyleyenler arasında Sean Maloney var. Eşcinsel olduğunu kamuoyuna duyuran Maloney, New York’tan seçilirken eski başkan Bill Clinton’a da bir dönem danışmanlık yapmıştı.

Cumhuriyetçiler arasındaysa çeşitliliği gösteren bir değişiklik yok. Yeni seçilen 36 milletvekilinin hepsi beyaz ve yalnızca 3’ü kadın.

Görevlerine başlamadan milletvekilliğinden çekilen isimler de var. İsmi yasal olmayan işlere karışan ve Demokrat Parti’den Meclis’e giren Jesse Jackson Jr. vekillikten çekildiğini geçen ay açıklamıştı. Illinois eyaletinden seçilen Jackson’ın yerine kimin geleceği ise 9 Nisan’da yapılacak ara seçim ile belirlenecek.

Vekillikten eçkilen bir başka isim de Cumhuriyetçi Parti’den South Carolina miletvekili olan Tim Scott oldu. Henüz eyalet yetkilileri Scott’ın yerine kimin seçileceğine karar verecek olan ara seçim tarihini açıklanmadı.

Şubat ayında vekillikten çekileceğini açıklayan Cumhuriyetçi Partili Jo Ann Emerson, bir şirketin CEO’luğu için Meclis’i terk edecek. Missouri eyaletinden seçilmeyi başaran Emerson’dan boşalacak koltuk için yapılacak ara seçim tarihi henüz net değil.

Bugünse Kongre’de beyaz Demokrat erkek milletvekilleri azınlıkta. ABD’nin ilk kurulduğu yıllarda bugünün Cumhuriyetçiler’inden daha katı beyaz ve statüko destekçisi olan Demokratlar, tarih içinde değişiminin geldiği nokta açısından siyasi tez konusu olacak kadar dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.