Senatör Leahy, Türkiye’deki ‘demokrasi ve basın özgürlüğü’ ihlalini Kongre’ye taşıdı

Senatör Leahy, Türkiye’deki ‘demokrasi ve basın özgürlüğü’ ihlalini Kongre’ye taşıdı

ABD’li Senatör Patrick Leahy, Türkiye’de yaşanan demokrasi ve basın özgürlüğü ihlallerine olan tepkisini Kongre’ye taşıdı. Vermont Senatörü Patrick Leahy, Senato’da bugün yaptığı konuşmada Türkiye’de demokrasi ve basın özgürlüğü aleyhine atılan adımlardan duyduğu endişeleri dile getirdi. Senatonun tecrübeli ismi Leahy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Ekrem Dumanlı ile Hidayet Karaca gibi iki önemli gazetecinin yer aldığı iki düzine medya mensubunun gözaltına alındığını ve tutuklandığını belirtti.

14 Aralık’ta gazetecilere yönelik yapılan polis operasyonuna atıfta bulunan Amerikalı Senatör “Bu kapsamlı tutuklama, sadece eleştirileri durdurmak için değil, Türk hükümetini eleştirenlerin gözünü korkutmak için düzenlenmiştir. Sayın Dumanlı serbest olsada, sayın Karaca hala hapiste.”şeklinde konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RWB) 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasından 154. sırada yer aldığını hatırlatan Senatör Leahy “ Bu durum Türkiye’de artık açık sözlü eleştirilere karşı hükümetin yaptığı missillemenin (intikam) yaygın bir hale geldiğini gösteriyor. Türkiye, çok sayıda gazeteciyi hapiste tutan Çin ve İranla birlikte yer alıyor. Bu son sansür Türk ceza kanunlarını suistimal etmeye devam ediyor ve Türkiye’deki basın özgürlüğünü aşındırıyor.” diye konuştu.

Bu tür davranışların NATO müttefiği olan Türkiye’den beklenen değer ve kurallarla tutarsızlık gösterdiğine dikkat çeken Leahy “ Bu davranışlar aynı zamanda uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye’nin vermiş olduğu taahhütlerini ihlal ederek, muhalefetin artmasını teşvik ediyor, Erdoğan yönetimine karşı olan iddiaları da tasdik ediyor.”dedi.

Demokrat Partili Senatör, Türkiye’deki demokrasinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını, belirterek Türkiye ile bölgedeki stratejik ortaklığının zayıflamasından endişe duyduğunu dile getirdi. Hükümetin ifade özgürlüğünü kullananların hapse atılması sona erdirme çağrısında bulunan gazetecilere, hükümet yetkililerine ve savunuculara destek verdiğini kaydeden Leahy “Uluslararası toplum ve iyi niyetli insanlar heryerde hükümetten daha iyi muamaleyi hakdiyor. Türkiye halkıda daha iyisini hak ediyor.”şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.