ABD Senatosu’nda Peşmerge’ye silah yardımı görüşüldü

ABD Senatosu’nda Peşmerge’ye silah yardımı görüşüldü

ABD Senatosu Peşmerge Güçleri’ne doğrudan silah yardımını öngören yasa tasarısına onay vermedi.

Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst ve Demokrast Senatör Barbara Boxer tarafından sunulan tasarı Senato’da çoğunluğun desteğini almasına rağmen yasalaşması için gerekli sayıya ulaşılamadı. Yapılan oylamada 54 evet oyuna karşılık 45 red oyuyla tasarı red edildi. Tasarının yasalaşması için oylamada en az 60 senatörün desteğini alması gerekiyordu.

Tasarı, Peşmerge güçlerine yardımlarını Irak yönetimi üzerinden yapan Beyaz Saray’a doğrudan silah ve eğitim yardımı yapabilme olanağı sağlıyordu.

Senatör Ernst, yaptığı açıklamada, söz konusu tasarının Başkan Obama’ya doğrudan yardım yapması konusunda zorlamadığını sadece kendisini bir seçenek sunduğunu dile getirdi. IŞİD ile mücadele eden Irak’ın Kürt Peşmerge güçlerine mümkün olduğunca en kısa zamanda silah yardımı yapılması gerektiğini kaydeden Ernst, Peşmerge’nin silah yardımlarını Bağdat üzerinden gecikmeli aldığına dikkat çekti. Ernst, “Savaşın bu kritik döneminde gecikmeleri göze alamayız” şeklinde konuştu.

Tasarıya Bağdat yönetimi tepki göstermişti. Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi yerel basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada, söz konusu silah yardımlarının ancak Bağdat üzerinden yapılabileceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.