ABD Kongresi’ndeki Türk dostları 150’yi geçti

ABD Kongresi’ndeki Türk dostları 150’yi geçti

ABD Kongresi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu’nun üye sayısı 150’yi geçerek, tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
        
Washington merkezli Turkish Coalition of America (TCA) tarafından yapılan açıklamada, Temsilciler Meclisi’nde Türkiye Dostluk Grubu’nun üye sayısının, bugün 150’inci üyenin katılımıyla tarihi bir aşamaya erişmesinin ardından gün içinde 3 Kongre üyesinin daha gruba katılmasıyla 153’e çıktığı bildirildi.
        
Açıklamada, bu önemli başarının, Türk-Amerikan toplumunda ve Türk-Amerikan ilişkilerinin gücünde giderek artan hareketliliğe işaret ettiği kaydedildi.
        
Türkiye Dostluk Grubu’nun, Kongre bünyesindeki, ABD ve çeşitli uluslararası müttefikler arasındaki ikili bağları güçlendirmeye çalışan grupların en büyüklerinden biri olduğuna değinilen açıklamada, grubun üyeleri arasında halen ABD’deki 50 eyalet ve 6 bölgeden 43’ünü temsil eden Kongre üyeleri bulunduğu bilgisi verildi.
       
TCA Başkanı Lincoln McCurdy, yaptığı açıklamada, ”Türkiye Dostluk Grubu’nun tüm üyelerine, Türk Amerikalı seçmenlerle diyalog kurmaya ve Kongre üyeleri arasında, ortak değerleri temel alan ve halktan halka diyalog yoluyla geliştirilen güçlü Türk-Amerikan ilişkilerinin önemine dair farkındalığı artırmaya olan bağlılıklarından dolayı teşekkür ederim” ifadesini kullandı.
        
McCurdy, ”TCA’in öncülük ettiği ve taban düzeyinde Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA), Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) ve diğerlerinin desteklediği, toplum genelindeki çabalar sayesinde şu anda Türk Amerikalıların topluma daha fazla angaje durumda olmasından gurur duyuyoruz” dedi.
        
Kongre’deki Türkiye Dostluk Grubu, 2001 yılında Cumhuriyetçi Parti Kentucky milletvekili Ed Whitfield, dönemin Demokrat Parti Florida milletvekili Robert Wexler ve Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Kay Granger tarafından kurulmuştu. Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi amaç edinen grup, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın geliştirilmesinde Türk Amerikalıların oynadığı biçimlendirici role vurgu yapıyor. Grubun şu anki eş başkanlığını, Cumhuriyetçi Parti Kentucky milletvekili Ed Whitfield, Demokrat Parti Tennessee milletvekili Steve Cohen, Cumhuriyetçi Parti North Carolina milletvekili Virginia Foxx ve Demokrat Parti Virginia milletvekili Gerry Connolly yürütüyor.
      
-Eşbaşkanların açıklamaları-
        
Grubun eşbaşkanlarından, Kongre üyesi Whitfield yaptığı açıklamada, Türkiye Dostluk Grubu’nun üye sayısının, 153 üyeyle tarihi bir seviyeye ulaştığına dikkati çekerek, Türkiye’nin ABD’nin çıkarları açısından taşıdığı öneme dair anlayış ve farkındalığın artmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.
        
Dostluk Grubu’nun, ABD’nin stratejik müttefiki Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesinde taşıdığı büyük öneme işaret eden Whitfield, ”İkili ilişkilerimizi güçlendirme ve Kongre üyelerinin Türk-Amerikan ilişkileriyle alakalı konularla meşgul olmasını sağlama yolunda meslektaşlarımla birlikte çalışmayı arzuluyorum” ifadesini kullandı.
        
Grubun diğer eşbaşkanları Cohen, Foxx ve Connolly de Türkiye Dostluk Grubu’nun genişlemesine ve Türk-Amerikan ilişkilerinde kaydedilen ilerlemelere yönelik övgülerini dile getirdiler.
        
Cohen, açıklamasında, ”Türkiye Dostluk Grubu, Kongre üyelerine, Türkiye ile stratejik ilişkimize odaklanmalarına imkan tanıyor. Grubun üye sayısının 150’yi geçmesi, Türkiye’nin ABD açısından ne kadar önemli bir müttefik olduğuna ve Kongre üyelerinin bu ilişkilerin önemini kavradığına işaret ediyor. Grubun eşbaşkanı olarak, ülkelerimiz arasındaki dostluğun öneminin farkında olan çok sayıda Türk ve Türk Amerikalıyla tanışmanın ayrıcalığını yaşadım” dedi.
        
Foxx da ”Meslektaşlarımın Türkiye ile ABD arasında güçlü ikili ilişkilere giderek artan desteğinden onur duyuyorum. Türkiye Dostluk Grubu’nun büyümesi, Türkiye ile ABD arasındaki önemli ilişkiye bağlılığımızın ve bu küresel ekonomide ortak çıkarları takip etmeye yönelik arzumuzun bir göstergesi” değerlendirmesinde bulundu.
        
Connolly de bugünün Türkiye Dostluk Grubu için çarpıcı bir kilometre taşı niteliğinde olduğunu belirterek, ”Grubumuz, üye sayısının 150’yi geçmesiyle, Amerika’nın kritik bir müttefik olarak Türkiye’ye olan bağlılığını pekiştiriyor ve Türkiye’nin Amerikan siyasetinde önemli bir öge olmayı sürdüreceğini garanti ediyor” ifadesini kullandı.
   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.