ABD Hükümeti resmen kepenk kapattı, binlerce memura maaş verilmeyecek

ABD Hükümeti resmen kepenk kapattı, binlerce memura maaş verilmeyecek

ABD Kongresi yeni mali bütçe yılı ile ilgili uzlaşamadığı için ABD Hükümeti resmi olarak kapandı. Cumhuriyetçiler, yeni sağlık reformunun bir yıl ertelemesi şartını öne sürünce görüşmelerden sonuç alınamadı ve ABD Hükümeti’nin 1996’dan sonra ilk kez resmi olarak kapanmasına yol açtı.

Kongre sabaha kadar herhangi bir anlaşma sağlayamazsa, kamu kurumları kapanacak ve yaklaşık 821 bin memur zorunlu olarak ücretsiz izne ayrılacak. Ülkedeki parklar ve müzeler ise kapalı tutulacak. Bütçe kabul edilene kadar kamu çalışanlarına maaş verilemeyecek.

Hükümetin kapanmasına rağmen sosyal hizmetler, hastaneler, havaalanı hizmetleri, posta servisi, federal mahkemeler, gıda yardımı ve güvenlik koruma çalışmaları devam edecek.

Hükümetin kepenk kapatmasından sonra yurt dışında görev yapan askerlere videolu mesaj gönderen ABD Başkanı Barack Obama, “Maalesef Kongre görevini yerine getirmeyi başaramayarak bütçeyi geçiremedi. Bunun sonuncunda, bütçe gelene kadar hükümeti kapatmak zorundayız. Ama ulusal güvenlik kuralları değişmedi ve her türlü durumlara hazır olmalıyız.” şeklinde mesaj verdi. Obama ordu görevlilerine zamanında maaş verileceğini belirterek, “Askerlerimizin görevlerini tamamlayabilmeleri için elimden geleni yapacağım. Ekonomimizi ve askerimizi güçlü tutumak için savunma bütçe kesintilerine karşı mücadele etmeye de devam edeceğim.” diye konuştu.

YAŞANAN SİYASİ KRİZ, KEPENK KAPATMANIN HABERCİSİYDİ

Hafta sonu Temsilciler Meclisi hem “Obamacare” olarak bilinen sağlık reformunu bir yıl ertelenmesini hem de hükümetin bazı bütçe tedbirlerini öngören tasarıyı kabul etmiş ve Senato’ya göndermişti. Demokratların çoğunlukta yer aldığı Senato ise söz konusu tasarıyı reddetmişti. Cumhuriyetçiler yine aynı tasarıyı Meclis’ten tekrar geçirip, Senato’ya gönderdi. Fakat bu çalışmalardan herhangi bir sonuç çıkmadı ve ABD Hükümeti kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Başkan Obama, sürenin dolmasına saatler kala basın mensuplarının karşısına geçerek Cumhuriyetleri kepenk kapatma konusunda uyardı. Obama, Cumhuriyetçilerin öne sürdüğü yeni sağlık yasasının ise bütün muhalif çabalara rağmen yürürlüğe gireceği mesajını tekrarladı. Mali yılın dolmasına saatler kala Kongre’deki liderlerle telefonda görüşen Obama, Cumhuriyetçileri ikna etmeyi başaramadı.

Temsilciler Meclis Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise hükümetin açık kalmasını istediklerini ama Senato’nun Obamacare konusundaki tekliflerini bir daha gözden geçirmesi şartını öne sürdü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.