ABD basını: Mısır’a yapılan askeri yardım ödemeleri durduruldu

ABD basını: Mısır’a yapılan askeri yardım ödemeleri durduruldu

ABD basınında Senatör Patrick Leahy’ın kaynak gösterildiği bazı haberlerde Obama yönetiminin Mısır’a yapılan askeri yardım ödemelerini durdurma kararı aldığı iddia edildi. The Daily Best gazetesi ve CNN’e açıklamalarda bulunan Senatör’ün Basın Sözcüsü David Carle  “Leahy’ın anladığı şu ki Mısır ordusuna yapılan askeri yardımlar durduruldu. Kanunen gerektirdiği gibi.” şeklinde konuştu.

ABD Mısır’a yıllık 1,3 milyar dolar askeri yardım yapıyor. İddialara göre 2013 yılı içerisinde bu rakamın büyük kısmı ödenmiş geri kalan 585 milyon dolarlık kısmının ise 30 Eylül tarihine kadar ödenmesi planlanıyordu.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan açıklamalar bu yardımların iptal edilmesi şeklinde bir karar henüz alınmadığı ancak gözden geçirildiği şeklindeydi. Ancak basında çıkan haberlere göre Obama yönetimi bu 585 milyon dolarlık kısmın ödemesini gizlice durdurdu. Haberlerde ayrıca ödemelerin geçici olarak durdurulduğu ifade edildi.

Senatör Patrick Leahy dış basında Mısır’da yaşanan askeri müdahaleyi ‘darbe’ olarak tanımlayan ilk ABD’li üst düzey politikacı olarak tanınıyor.

ABD yönetimi daha önce de Mısır’da yaşananlar dolayısıyla F-16 uçakların teslimatını ve bu ülkeyle yapılması planlanan ‘Parlak Yıldız’ adlı ortak askeri tatbikatı iptal ettiğini duyurmuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.