ABD ara seçimlerine vatandaşların katılımı düşük

ABD ara seçimlerine vatandaşların katılımı düşük

Amerikalı seçmenler Senato’nun üçte birini ve Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve bir kısım eyalet valisini belirleyecek ara seçim için oy vermeye devam ediyor. Vatandaşların ilgi göstermediği seçimlerde düşük katılım dikkat çekiyor.

ABD’nin gelir düzeyi yüksek bölgelerinde de seçimlere ilginin düşük olduğu görülüyor. Ülkenin gelir düzeyi en yüksek beşinci bölgesi olan Fairfax’te oy verme işleminin bitmesine saatler kalmasına rağmen katılım oranının henüz yüzde 30 civarında olduğu belirtiyor. Yetkilier seçimlere katılımın yüzde 40 civarında olmasını beklediklerini ifade ediyor.

Fairfax’teki oy verme işleminin yapıldığı okullardan biri olan Woodson Lisesi’nde Seçim Amirliği yapan Barbara Korin, ABD’de her 4 yılda bir Başkanlık seçimleri için oy verildiğini bu süre içinde bazı ara seçimlerin de yer aldığını dile getirdi. Seçimlerde bölgesel ve federal temsilcilerin (Milletvekili ve Senatör) belirlendiğini ifade eden Korin, “Oy vermek demokratik bir ülkelerde yaşayan insanlar için bir hak, ayrıcalık ve aynı zamanda sorumluluk. Amerikalıların bugün bu tercihi yapacaklarını ve buraya gelip seslerinin duyulmasını sağlayacaklarını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’da 100 senatör, alt kanadı Temcilciler Meclisi’nde ise 435 milletvekili bulunuyor. Vatadanşlar bu seçimlerde 36 senatör, 435 milletvekili için oy veriyor. Ayrıca 50 eyalete sahip ülkenin 36 eyalet valisi de bu seçimlerin ardından belirlenecek.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçilerin bu seçimlerde de çoğunluğu kazanmasına kesin gözle bakılıyor. Senato’da Demokratların çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırabileceği ifade ediliyor. Senato’da Cumhuriyetçilerin hakimiyeti ele almasının Başkan Obama’yı başkanlığının son iki yılında zor durumda bırakacağı ve 2016’daki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçilere büyük avantaj sağlayacağı dile getiriliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.