24 Nisan, tasarı olmayınca sakin geçiyor

24 Nisan, tasarı olmayınca sakin geçiyor

ABD’deki Ermeni örgütlerinin yönetime yönelik “soykırımı tanıyın” baskılarını artırdığı “24 Nisan Ermeni Soykırımı Günü” için bu yıl “sakin bir 24 Nisan” yorumları yapılıyor.

BBC, kongrede bu yıl “Ermeni soykırımı” tasarısının görüşmeye açılmamasına vurgu yaptığı haberinde “Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan “büyük ve pozitif değişimlere” de işaret etti.   

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Washington’un, hemen hemen her yıl Nisan aylarında yoğun olarak yaşadığı “Ermeni Soykırımı’nı tanıma yasa tasarısı” mücadelesinin bu yıl olmadığına dikkat çekti.

Buna karşın, Washington’daki Ermeni ve Türk diplomatlarının bu yöndeki bir tasarının daha sonraki aylarda gündeme gelebileceğini söylediklerini belirten BBC’nin haberinde Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’in, geçtiğimiz yaz Amerikalı Türklerin katıldığı bir toplantıda, kendisinin meclis başkanlığı süresince bu tür bir tasarının yasalaşmayacağı sözünü verdiği anımsatıldı.

Haberde “Bundan dolayı da Ermenistan diaspora lobileri, bu yıl enerjilerini bu konu üzerine harcamaktan vazgeçti” denildi.

“TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK VE POZİTİF DEĞİŞİMLER YAŞANDI”

Geçtiğimiz üç yıl içinde ise Türk-Amerikan ilişkilerinde “oldukça büyük ve pozitif olarak kabul edilebilecek değişimlerin” yaşandığını vurgulayan BBC, “İran tehdidi ve Ortadoğu’daki tarihsel değişimler sırasında Türkiye’nin değeri Washington için artarak devam etti” yorumunu da yaptı.

“OBAMA’NIN SÖYLEMİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR” 

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama’nın “24 Nisan” dolayısıyla yapacağı geleneksel açıklamada değişiklik beklenmiyor.

BBC, Obama’nın ilk görev dönemi boyunca 1915’de yaşanan olaylar için “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini tercih ettiğini anımsatarak “Beklenti, önceki dört yıldakine benzer bir dilin kullanılacağı yönünde” dedi.

Haberde bu yaklaşımı nedeniyle Obama’ya Ermeni lobilerince gösterilen tepkiler de yansıtıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.