Trump’ın adaylığı, Demokratlar’a nimet, Cumhuriyetçiler’e külfet mi?

Trump’ın adaylığı, Demokratlar’a nimet, Cumhuriyetçiler’e külfet mi?

2016 başkanlık seçimleri için yarışan başkan aday adayları içinde son ayların en fazla konuşulan ismi şüphesiz ünlü işadamı Donald Trump.

Bugünlerde siyasi uzmanların üzerinde en fazla kafa yorduğu isim Trump. Ünlü işadamının anketlerdeki beklenmedik başarısı hemen hemen tüm siyasi uzmanları ters köşeye yatırmış durumda.

Birçokları televizyonlarda bu hafta başlayacak olan canlı tartışma programları ile Trump’ın popülaritesinin düşeceği fikrinde. Yalnız, başkanlık için aday adaylığını açıkladığında da kimseler kamuoyu yoklamasında Trump’ın ilk üçte olacağını tahmin edemiyordu.

Trump’ın televizyonlarda rakiplerine karşı nasıl bir performans sergileyeceğini tahmin etmek zor ancak dış politikadaki bilgisizliği, iç siyasetteki dengesizliği ve sivri dilinin başına iş açacağı muhakkak.

Cumhuriyetçi Parti içinde şuana kadar 16 başkan aday adayı yarışta boy gösteriyor. Trump ise hem parti içinde hem de partinin dışa açılımda sorunlara yol açtığı artık saklanamayan bir gerçek.

Mensubu olduğu partinin Senatörü John McCain için söyledikleri sözler Cumhuriyetçiler içinde huzursuzluğa yol açmakla kalmadı, kendisine ciddi eleştirileri de beraberinde getirdi.

Yine Meksikalı kaçak göçmenler için ileri sürdüğü ırkçı ifadeler de partinin 2016 seçimlerinde düşen Latin Amerikalıların oylarını geri alabilme stratejisine de ciddi zarar vermiş durumda.

Cuhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) Başkanı Reince Priebus, partili tüm başkan aday adaylarına tarafsız olması gerektiğini belirtirken, Trump’a uyarı yapmadan geçemiyor. Priebus, Trump’ın tansiyonu yükselten konuşmalarının dozajını düşürmesini isterken, diğer başkan aday adayları gibi kendisinin de bu üslubun birçok seçmeni muhafazakar partiden uzaklaştıracağı görüşünde olduğunu ifade etmekten de kaçınmıyor.

Donald TrumpTRUMP’IN SEÇİME BAĞIMSIZ GİRMESİ CUMHURİYETÇİLER İÇİN KORKULU RÜYA

Cumhuriyetçiler Trump’a karşı sert tepki vermeme telaşında. Zira Trump’ın 2016 seçimlerine bağımsız aday olarak girmesinden korkuluyor. Trump’ın Cumhuriyetçilerden ayrılıp bağımsız olarak seçimlere gitmesi durumunda parti içindeki küskünlerin de ünlü işadamını destekleyeceği düşünülüyor.

Mississippi eyaleti Cumhuriyetçi Parti Başkanı Joe Nosef de bu hususa dikkat çekerek, şu an anketlerde Trump’a destek verenlerin bu kesim (küskünler) olduğunu savunuyor.

Cumhuriyetçileri Trump konusunda bir başka endişesi de izlediği realiteden uzak politik söylemlerin tabanda ciddiye alınması.

Cumhuriyetçiler Trump’ın dile getirdiği düşüncelerin “parti için kangrene” dönüşme tehlikesi arz etmesinden endişeli. Bazıları şimdiden Trump’ı parti içinde “toksin” olarak niteliyor.

Cumhuriyetçi Partili bazı eyalet yöneticileri Trump’ın bağış kampanyalarına destek olmak bir tarafa, yapılmaması yolunda çalıştıkları dahi zaman zaman basında yazılıyor.  Politico adlı haber sitesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Cumhuriyetçi Partinin Güney eyaletleri yöneticilerinden birisi, “Bizim böyle birisine karşı alakamız olamaz. Biz genel seçimleri partimize kazandıracak, ülkenin tamamına seslenebilecek birisine bakıyoruz” diyerek Trump’a duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

Trump, New York, Michigan eyaletlerinin ardından bu ay birçok eyalette seçim kampanyası için bağış toplantıları yapacak. Cumhuriyetçi temsilciler, Trump’ın gelip geçici bir hava olduğu görüşünde. 15 farklı eyaletin Cumhuriyetçi temsilcileri verdiği mülakatta Trump’ın görüşlerini savunmadıklarını ancak partinin adı altında etkinlik yapmak isteğine de sıcak baktıklarını ifade ediyorlar.

donald-trump1TRUMP’A PARTİNİN KAPILARI KAPANACAK MI?

Trump haberleri ile kendilerinin fazla ilgilenmediğini, basının ünlü işadamı ile ilgili haberleri abarttığını ileri süren Washington eyaleti Cumhuriyetçi Parti Başkanı Susan Hutchison, “Bizim için şu an geçerli olan politik sürecin işlemesi. Medya haber olacak hikaye peşinde. Ve onlar Donald Trump hikayesi ile uğraşıyorlar. Donald Trump, 2016 Kasım ayındaki seçim için hikaye değil. Trump onların (basının) yaz haber hikayesi’’ dedi.

Kendisinin Donald Trump’ın Washington eyaletinde seçim bağış etkinliği yapmasına izin vermeyeceği yolunda basında haberlerin çıktığını hatırlatan Hutchison, ‘‘Ben Cumhuriyetçi Parti’nin eyalet temsilcisiyim ve her başkan aday adayımıza karşı da tarafsız olmak zorundayım’’ şeklinde konuştu.

Trump’ın yarışı sonuna kadar götüremeyeceği düşüncesinde olan Cumhuriyetçi Partili eyalet temsilcileri de az değil. Bunlardan birisi de Missouri eyaleti temsilcisi olan John Hancock. Trump’ın 2016 Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde muhafazakar partinin başkan adayı olarak yarışa gitme ihtimalinin olmadığını savunan Hancock, ‘‘Ben kendisini desteklemiyorum ama diğer aday adayları gibi eyaletimize hoş gelir’’ diye konuştu.

Trump, Cumhuriyetçiler için rakip Demokratlar kadar baş ağrısı yapabilecek mi bunu zaman gösterecek ancak bir gerçek var ki; ünlü işadamı aday adaylığı yolunda kendisi adına aldığı her mesafe partinin ağır toplarına rahatsızlık verecek. Cumhuriyetçiler için Trump şimdiden külfet olan bir aday adayı olduğunu söylemek dahi mümkün.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.