Related Articles
“Türkiye’ye de ağır fatura çıkacak”
İngiltere’nin AB’den çıkması başta Avrupa borsaları olmak üzere tüm dünyada piyasaları tepetaklak etti.
Uzmanlar jeopolitik sorunlar sebebiyle birçok ihracat pazarında sıkıntı yaşayan Türkiye’nin İngiltere kaynaklı bir talep daralmasından zarar göreceğine dikkat çekiyor.
İngiltere, Brexit referandumunda ‘AB’den çıkalım’ dedi. Karar başta Avrupa borsaları olmak üzere tüm dünyada piyasaları tepetaklak etti. Referandum sonucu İngiltere ve Türkiye ekonomik ilişkilerine de etkileyecek.
Uzmanlar jeopolitik sorunlar sebebiyle birçok ihracat pazarında sıkıntı yaşayan Türkiye’nin İngiltere kaynaklı bir talep daralmasından olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyor. Ünlü yatırımcı spekülatör George Soros, hafta başında The Guardian’a yazdığı makalede referandumundan Brexit kararının çıkmasının sonucunu, “Brexit çarpışması hepinizi fakirleştirecek, haberiniz olsun.” sözleri ile yorumlamıştı.
Türkiye’den karara ilişkin ilk yorumlar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den geldi. Şimşek, İngilizce olarak paylaştığı tweetinde, “Pandora’nın kutusunu açmak istemezsiniz… Ama çoktan açıldı bile.” derken Canikli ise, “Avrupa Birliği’nin dağılma süreci başlamıştır. Gemiyi ilk terkeden İngiltere oldu.” dedi. Bu karar sonrası AB ve İngiltere arasında en az iki yıl sürecek zorlu bir görüşme maratonu başlayacak. Yeni düzenlemeler ve antlaşmalar ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi gerekecek.
Türkiye’nin en büyük 2. ihracat pazarı
İngiltere, Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinin başında geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin Almanya’dan sonraki en büyük ihracat pazarı İngiltere. Türkiye ile İngiltere arasında geçen yıl itibarıyla 16 milyar doları aşan dış ticaret hacmi bulunuyor. İngiltere’ye ihracat 10 yılda yaklaşık yüzde 55 artış gösterdi. Geçen yıl 10 milyar 556 milyon 915 dolar olur ihracata mukabil 5 milyar 541 milyon 279 ithalat gerçekleşti. İngiltere, Türkiye’nin büyük ekonomiler içerisinde dış ticaret fazlası verdiği ender ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Kararın Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatını etkilemesinden endişe ediliyor. İki ülke arasında yeni bir serbest ticaret anlaşmasının müzakere edilmesi de söz konusu olabilir.
Sektörel olarak bakıldığında ise turizm, otomotiv, giyim ve elektronik ev aletleri gibi sektörlerin İngiltere ile ticari ilişkilerde önemli yer kapladığı görülüyor. Geçen yıl Türkiye’ye 2,6 milyon İngiliz turist geldi. Almanya ve Rusya’dan sonra 3. sırada yer aldı.
En fazla riske Türkiye maruz kalacak
Kararın ardından pek çok yabancı kurum Brexit kararının ardından Türkiye ve gelişmekte olan piyasalara ilişkin yorumlarını paylaştı.
Morgan Stanley, dün yayınladığı “Ayrılmak ne anlama geliyor?” raporunda, Türkiye’nin gelişmekte olan ülke kredi piyasaları arasında Güney Afrika ile birlikte en çok riske maruz olan ülkelerden olduğuna dikkat çekti.
Societe Generale, benzer bir yorumda bulunarak, Brexit’in gelişmekte olan ülke tahvillerinde satış eğilimi anlamına gelen “ayı konumu”nu güçlendirdiğini belirtti. SocGen, en kötü görüşe sahip oldukları ülkeler arasında Nijerya, Türkiye ve Rusya tahvillerinin olduğunu kaydetti.
Citigroup, raporunda, Brexit’in, Türkiye’de Merkez Bankası’nın faz indirimini durdurmasına yol açabileceğini belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment