Kerry: Hava operasyonları olmasaydı Bağdat ve Erbil düşebilirdi

Kerry: Hava operasyonları olmasaydı Bağdat ve Erbil düşebilirdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry hava operasyonlarının yapılmaması halinde Erbil ve Bağdat’ın IŞİD’in eline geçebileceğini söyledi.

CNN’de Christiane Amanpour’a konuşan Dışişleri Bakanı Kerry, koalisyon güçlerinin desteği ile IŞİD’e karşı yapılan operasyonların henüz ikinci gününde olduğunu dile getirdi. Irak hükümetinin yeni kurulduğunu ve ordusunun yeniden oluşturulması gerektiğini belirten Kerry, IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesinin zaman alacağını kaydetti. Başkan Barack Obama’nın IŞİD bitirilmesi konusunda net bir tarih vermediğine dikkat çeken Kerry, “Ne yaptığımıza gelince; IŞİD’in saldırılarını durdurduk. Buna hava saldırıları ile ulaştık. Erbil’e doğru ilerliyorlardı. Bağdat’a doğru ilerliyorlardı. Bağdat düşebilirdi. Erbil düşebilirdi.” dedi.

IŞİD ile mücadelenin sadece hava saldırısı ile sınırlı kalmayacağının altını çizen Kerry, bu mücadeleleri “yabancı militanlar, para yardımının kesilmesi ve İslam’ın IŞİD’in elinden alınıp Müslümanlara iadesi” şeklinde sıraladı.

Esed rejimine yönelik de konuşan Kerry, IŞİD saldırılarının Esed’e yarayacağı iddialarını reddetti. Esed’in meşruiyetini kaybettiğini dile getiren Kerry, rejimin 200 bin insanı çeşitli yollarla katlettiğini ve çok sayıda insanın ülkeden kaçmasına neden olduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.