Kayyumun iki günlük zararı 170 milyon dolar

Kayyumun iki günlük zararı 170 milyon dolar

Koza İpek Grubu’na yapılan gasp operasyonunda mahkeme tarafından atanan kayyumların holdinge 2 günlük zararının 170 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.

Zararda Holding’in Borsa İstanbul’da halka açık işlem göre 3 şirketindeki değer kaybı etkili oldu. Ticaret sicilinde isimleri yayınlanmadan polis eşliğinde holding binalarını basan kayyumlar, yaptıkları işlemler ile yatırımcıyı ürküttü. Kayyumların şirketlere yaptığı polisli baskın sonrasında borsadaki Koza İpek Holding yatırımcıları hisselerini elinden çıkarırken, holdingin hisseleri sert düşüş gösterdi. 2 günlük maddi zararın ise 170 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Ceza Muhakeme Kanunu’na göre kayyumların atandıkları şirketlerden sorumlu olduklarına dikkat çelen Fatih Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zeki Yıldırım, “Kayyumun yönettiği şirketin faaliyetlerinin engellenmek ya da değiştirmek gibi bir görevi yoktur. Şirketin içerisinde suç faaliyeti var mı bunu denetlemek gibi bir görevi var. Ekonomik anlamda bir değer kaybı varsa, burada kayyumun yetkisini hukuka uygun kullanıp kullanmadığına bakılır. Eğer hukuksuz işlem yaptığı ortaya çıkarsa bundan dolayı tazminat ödemek zorunda kalır.” ifadelerini kullandı.

Kayyumların atanmasının ticaret sicilinde yer almamasının da ciddi bir usul hatası olduğunu belirten Yıldırım, kayyumların yetkisiz işlem yapması halinde bundan hukuken sorumlu olacaklarını kaydetti. Şirketin kayyumun kişisel hatasından kaynaklı zarar etmesi durumunda şirket ortaklarına tazminat hakkı doğacağına dikkat çeken Yıldırım, “Eğer zarar kayyumun kişisel hatasından olursa ve bunun hukuksuz olduğu ortaya çıkarsa zararı devlet öder. Devlet de kayyumdan parayı rücu eder. CMK’nın 141. maddesinde el koyma koruma tedbirinde usul belirlenmiştir. Kişilerin maddi manevi her türlü zararını devletten isteme hakkı vardır. El koymanın usulsüz olup olmadığı, amacının dışında kullanılıp kullanılmadığı gibi genel bir değerlendirme yapılmalı. Eğer usulsüzlükler varsa zarar tazmin edilir.” dedi. Yıldırım, tazminat talep etme hakkının borsa yatırımcıları için de geçerli olduğunu dile getirdi. Koza İpek Holding’in halka açık hisselerinin yüzde 70’inden fazlası yabancı yatırımcının elinde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.