Obama’dan İran’ı sevindirecek yaptırım kararı

Obama’dan İran’ı sevindirecek yaptırım kararı

ABD Başkanı Barack Obama, 4 bakanlığa gönderdiği talimat ile İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan Birleşik Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) gereği İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması için gerekli adımların atılmasını istedi.

Obama bakanlıklara gönderdiği talimatta, “Sizlere, ABD’nin Birleşik Kapsamlı Eylem Planı’nında (JCPOA) belirttiği taahhüdlerin hızlı ve etkili bir şekilde uygulandığından emin olunması adına tüm gerekli ek tedbirleri almanız direktifini veriyorum” ifadelerini kullandı.

Dışişleri, Hazine, Ticaret ve Enerji bakanlıklarına gönderilen talimatta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) İran’ın nükleer anlaşma yükümlülüklerini yerine getirdiğini onaylaması durumunda yaptırımların kaldırılacağı belirtildi. Obama bu talimatı verdiği günü “Adoption Day” (Benimseme Günü) şeklinde nitelendirdi.

Obama’nın kararı P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan anlaşmadan 90 gün sonra geldi. Bakanlıklara gönderdiği talimatın ardından yazılı bir açıklama yapan Başkan Obama, “Bugün, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek ve nükleer programın sadece barışçıl şekilde ilerlediğinden emin olunması adına önemli bir dönüm noktasıdır” dedi.

İRAN’IN TAAHHÜDLERİ

“Bugün İran, JCPOA’daki taahhüdlerini uygulamak adına gerekli adımları atmaya başlıyor” ifadesini kullanan Obama, bu taahhüdleri binlerce santrifüjün kaldırılması ve Uranyum stokunu 12 bin kilogramdan 300 kilograma kadar düşürülmesi ve Arak Ağır Su Reaktörü’nün hafif su reaktörüne dönüştürülmesi şeklinde sıraladı.

Obama, bundan sonra da İran’ın taahhüdlerini tam anlamıyla yerine getirdiğinden emin olmak adına UAEK ve Birleşik Kapsamlı Eylem Planı’nı imzalayan ülkeler ile yakından çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı John Kerry ise yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin Birleşik Kapsamlı Eylem Planı’ndaki taahhüdlerini yerine getireceğini kaydetti.

Yaptırımların kaldırılma kararının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun onayı olmadan uygulanmayacağını vurgulayan Kerry, Birleşik Kapsamlı Eylem Planı’nın tam manasıyla uygulanması durumunda İran’ın yürüttüğü nükleer programa eşi görülmemiş hesap verme zorunluluğu getireceğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.