Related Articles
IMF’den Türkçe rapor
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’nın çoğunda sürekli genişleme olacak” tahmininde bulundu.
IMF’nin Orta, Doğu ve Güney Avrupa (CESEE) ile ilgili “Sonbahar 2015 Bölgesel Ekonomik Sorunlar” raporu bu kez Türkçe dâhil birçok dilde yayınlandı.
CESEE ülkelerinin çoğunun sağlıklı bir hızda büyümeye devam etmesine rağmen, Rusya ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ekonomilerinin gerilediği kaydedilen raporda, “Bir bütün olarak bölge için öngörü bahar 2015 tahminlerinden çok az değişmiştir, ancak gelişmekte olan piyasalarda daha zayıf büyüme ve mülteci krizinin yanı sıra uzun zamandır devam eden diğer riskler nedeniyle ekonomik aksaklıklar ile riskler aşağıya kaymıştır” denildi.
Politika önceliklerinin, “ekonomilerin kriz sonrası uyum sağlamada ne kadar ileri olduğuna” dayandığını belirten IMF, “Düzelmenin iyi gelişmiş olduğu yerlerde, öncelikler, mali tamponlar ve yapısal reformların yeniden oluşturulmasına doğru kayar” dedi.
Raporda, “Birçok CESEE ülkesi kamu maliyesini konsolide ederek ilerleme sağlamıştır. Ayrıca, bazıları, verimsiz transferleri keserek, kamu yardımı programlarında reformlar yaparak ve vergi yükünü gelirden dolaylı vergilere kaydırarak, bütçelerinin kalitesini artırmıştır. Bununla birlikte, mali reform, CESEE ülkelerinin uzun vadeli büyüme beklentilerini artırmak için kritik bir önem taşımaya devam etmektedir” denildi.
Rapora göre CESEE bu yıl yüzde 0.6 küçülecek, gelecek yıl yüzde 1.3 büyüyecek. Türkiye bu yıl yüzde 3 gelecek yıl yüzde 2.9 büyüyecek. Rusya bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl yüzde 0.6 küçülecek.
“Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’nın çoğunda sürekli genişleme olacak” denilen rapora şöyle devam edildi:
“Büyüme sağlam iç talep tarafından teşvik edilir ve düşük petrol fiyatları ve daha iyi avro bölgesi büyüme beklentileriyle desteklenir. Ayrıca, birkaç AB ülkesi, AB Yapısal ve Uyum Fonlarının kullanımındaki keskin bir artıştan yatırım için geçici artıştan yararlanmıştır. BDT’den talep yetersizliği nedeniyle, etkinlik Baltık ülkelerinde daha sessizdir.”
-RİSKLERİ AŞAĞI YÖNLÜ DÖNDÜREN ETKENLER-
Risklerin dengesini aşağı kaydıran Çin’in yavaşlaması ve süregelen mülteci kriziyle ilgili görünüm için yeni riskler ortaya çıktığı kaydedilen raporda, “Çin ile doğrudan ticari bağlantıların göreli olarak az olmasına rağmen, CESEE bölgesi gelişmekte olan daha geniş piyasalara yönelik yatırımcı hissiyatının keskinleşmesine karşı savunmasızdı. Avrupa’daki mülteci krizi, en azından kısa vadede, kamu maliyesi üzerinde baskı yapabilir ve ticaret akışlarını bozabilir” ifadesi yer aldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment