ABD ekonomisi için en büyük risk ‘Global piyasalar’

ABD ekonomisi için en büyük risk ‘Global piyasalar’

Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Sharyn O’Halloran, ABD Başkanı seçilecek kişinin politikalarını hayata geçirmek için Kongre’den gerekli desteği alması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr O’Halloran, Kongre’nin dağılımı itibariyle başkanın köklü politik değişimine gidemeyeceğini belirtti. ABD ekonomisi için de en büyük riskin seçimler olmadığını, ‘global piyasalar’ olduğunu kaydetti.

Demokrat Parti’den Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’den de Donald Trump’ın büyük ihtimalle başkan adayı gösterileceğini belirten Prof. Dr. O’Halloran, 2016 seçimlerinin ABD ekonomisi üzerinde ne gibi etkileri olacağını anlattı.

New York’taki Foreign Press Center’da gazetecilerle bir araya gelen ekonomi profesörü, adayların özellikle yurtdışı ticaret anlaşmalarına bakış açılarının önemli olduğunu söyledi. ABD’nin yurtdışı ticaret hacminin büyük olduğunu hatırlatan Prof.Dr O’Halloran “North American Free Trade Agreement, Canada-U.S Free (NAFTA) gibi anlaşmalar çok önemli. Ancak şuanki aday adayları Bernie Sanders ile Donald Trump yurtdışı ticaretini azaltmak istediklerini söyledi. Bu anlaşmaların dışında kalmak istiyorlar. Sadece sözkonusu anlaşmaların dışında kalmak istemiyorlar, ülkenin dış ticarete olan bağımlılığını azaltmak istiyorlar” dedi.

ABD’nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi olduğunu aktaran Amerikalı profesör, bu gibi düşüncelerin ABD’deki farklı sektörler üzerinde ciddi etkiler oluşturacağını belirtti. Hillary Clinton ise Trans-Pacific Partnership (TPP)’ye karşı olduğuna dikkat çekti.

TRUMP GENEL SEÇİMLERDE TONUNU DÜŞÜRÜR 

Donald Trump’ın diğer Cumhuriyetçi adaylara göre daha farklı görüşleri dile getirdiğini belirten Prof. Dr. O’Halloran ancak genel seçimlerde ‘bu tonu azaltacağını’ belirtti.

“Burada asıl sorunun Trump’un yüzde 1’lik kesimi (Cruz ve Clinton’a destek verecekler) ekonomik politikaları ile tatmin edebilecek mi? Vergilerin düşürülmesi orta gelirli aileler için caziptir ama kesintiye gitmek, ticarete bir limit getirip elimine etmenin çok cazip bir tarafı yok. Bence bu onlar için çok ciddi bir sorun. Orta gelirli aileler Clinton’a yönelebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

ALTYAPI SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
Prof. Dr. O’Halloran, seçilecek başkanın piyasalar üzerinde nasıl bir etki oluşturabileceği sorusuna, “Market açısından, vergi indirimine gitmek isteyen adaylara bakmak lazım. Orta ve uzun vadeli duruma bakacak olursak, yatırım, üretim konularına veya eğitimin daha büyük büyüme ve üretime öncülük eder. Bu da Amerikan şirketlerinin orta ve uzun vadede gelirlerini artıracak. Adayların bu konuda söylediklerine bakmak lazım. Trump bu konularda bir şey söylemedi” şeklinde cevapladı.

Bunun yanında ülkede çok ciddi altyapı problemlerin olduğunu kaydeden Prof. Dr. O’Halloran, “Bunların halledilmesi gerekiyor, bunlar eğitim sistemi, köprüler, yollar, yüksek hızlı tren rayları, bunlar uzun vadeli yatırımlar gerektiriyor. Kısa mı uzun vadeli mi buna bakmak lazım” şeklinde konuştu.

Başkan seçilecek ismin, Kongre’den onay alamadan politikalarını hayata geçirmeyeceğinin bunun için de kimsenin köklü politik değişimleri yapamayacağına dikkat çeki.

EN BÜYÜK EKONOMİK RİSK GLOBAL PİYASALAR 

60 ekonomist üzerinde yapılan bir çalışmada 2016 ekonomisinin bekleyen en büyük riskin seçimler olmadığını, küresel piyasalar olduğunu aktaran Prof. Dr. O’Halloran, “Ticaret açığı büyümeye devam ediyor ve Çin’deki sorunlar da devam ediyor. Bu ABD’nin ihracatın etkiliyor, bunlar istikrarsızlığa sebep olur. İhracat yaptığımız Avrupa’da çıkış yaparak eski haline dönemedi. Ticaret ortaklarımız taleplerini azaltıyor. Bunun yanında ABD doları değer kazanmaya devam ediyor, bu da ABD mallarının dışarıya satılmasını olumsuz etkileyebilir” uyarısında bulundu.

Ekonomi profesörü, aday adayların hangi sektörlerden bağış aldığını anlattı. Clinton’a daha çok yatırımcı şirketler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve kadınların bağışta bulunduğunu belirten O’Halloran, “Bernie Sanders ise, emekli öğretmenler, sivil toplum örgütleri, profesyonel çalışanlar (üniversite hocaları), sağlık çalışanlar. Sanders aday gösterilmediği takdirde seçmenler Clinton’a oy verecek. Sanders taraftarlarının Trump’a oy vereceklerini düşünmek çok gerçekçi olmayacak” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. O’Halloran, Trump’un Meksika sınırına duvar yapmak istediğini hatırlatan gazetecilere, ülkeler arası diyalogdan yana olduğunu ve Meksika ile uzun yıllara dayalı bir ticaret ortaklığı olduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. O’Halloran, Amerikan ekonomisinin büyümeye devam ettiğini ve istihdam piyasasında yaşanan iyileşme hakkında bilgiler verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.