ABD’den Orta Asya’ya işbirliği ziyareti

ABD’den Orta Asya’ya işbirliği ziyareti

İlk defa Orta Asya ülkelerini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Özbekistan’ın tarihi Samarkant kentinde bölge ülkelerin dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

ABD Orta Asya ülkeleri ile daha da yakınlaşmak için C5+1 formatında yeni bir işbirliği platformu kurulmasına öncülük etti. Bu formattaki ilk toplantı, Özbekistan’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Kerry’nin de katıldığı toplantıya, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sireceddin Aslov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov katıldı.

İlk defa düzenlenen bu toplantıda, ABD ile Orta Asya ülkeleri arasındaki münasebetler değerlendirildi. Taraflar ekonomik kalkınma, bölgesel güvenlik, eğitim, kültür ve diğer alanlardaki işbirliğinin arttırılması yönünde pek çok konuda görüş alışverişinde bulundu. Toplantıya katılan bakanlar, gelecekte de bu formattaki işbirliğinin devam ettirilmesi yönünde hem fikir kaldılar.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Orta Asya ziyaretine Kırgızistan’dan başladı. Daha sonra Özbekistan’ı ziyaret eden Kerry, şimdi Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek. Kerry bütün Orta Asya ülkelerini bir defa da ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.