Tıp dünyasında heyecanlandıran buluş

Tıp dünyasında heyecanlandıran buluş

Britanyalı doktor, mühendis ve cerrahlardan oluşan bir grup araştırmacı, önemli bir buluşa imza attı. Bir organ bağışçısının karaciğeri canlı, taze ve fonksiyonlarını sürdürür şekilde uzun süre bir makine içinde muhafaza edildi. Bu organ, daha sonra ihtiyaç sahibine başarılı bir operasyon ile nakledildi.

Dünyada ilk kez denenen ve başarı ile sonuçlanan bu ameliyat, geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Şu anda yalnızca bir organı muhafaza edebilen cihaz ile önümüzdeki yıllarda daha fazla organ canlı bir şekilde korunabilecek. Cihazın önümüzdeki birkaç yılda her yerde kullanılabileceği belirtildi.

İngiltere’de organ bekleyen iki hastaya nakledilen karaciğerlerin yapılan kontrollerin ardından çok iyi durumda olduğu gözlendi. Herhangi olumsuz bir durumun yaşanmaması, diğer hastalar için de umut ışığı oldu.

Bağışçılardan alınan organlar halen buz içinde muhafaza ediliyor. Organın metabolik faaliyetleri yavaşlıyor ve bir süre canlı kalabiliyor. Kısıtlı bir süre buz içinde kalabilen organlar, canlı bir vücuttaymış gibi fonksiyonlarını sürdüremiyor. Yeni üretilen cihaz ile organ canlı bir bedendeymiş gibi korunuyor.

Britanyalı araştırmacıların bu çalışması daha önce de birçok kez denenmişti. Ancak bu çalışmalar, organların zarar görmesini engelleyememişti.

Cerrahların ifadelerine göre buz içinde maksimum 14 saat dayanabilen organlar, bu cihaz ile 24 saatten fazla bir süre hiçbir bozulmaya uğramadan korunabiliyor. Birkaç saniyenin bile büyük önem arz ettiği günümüzde, bu cihaz nakil bekleyenler için müjde niteliğinde.

Her yıl Avrupa ve Amerika genelinde 13 bin karaciğer nakli yapılıyor. Toplamda 30 bin kişi organ için sıra beklerken, organların muhafaza edilememesi yüzünden 2 bin karaciğer kullanılamayacak hale geliyor.

Yeni cihaz, organı oksijenlenmiş kırmızı kan hücreleriyle vücut ısısına eşdeğer bir şekilde muhafaza ediyor. Bu cihazda muhafaza edilen organlardan biri 62 yaşındaki Briton Ian Christie adlı hastaya nakledildi. Tedavi süreci başarılı bir şekilde sürdürülen Christie, kendisini çok sağlıklı ve zinde hissettiğini ve tedavisinin sorunsuz ilerlediğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.