Soğutucu klimalar maziye karışabilir

Soğutucu klimalar maziye karışabilir

ABD’li bilimadamları en güneşli havalarda bile sıcağı engelleyen tamamen yeni bir soğutucu panel yapısı geliştirdi. Sürekli güneş ışığına maruz kalınan ülkelerde klima cihazına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği düşünülen aracın, para ve enerji tasarrufu sağlaması, çevre korunmasına da katkıda bulunması bekleniyor.


Stanford Üniversitesi’nden bilimadamalarının geliştirdiği, ışınımsal soğutucu panel, araçlarda, binalarda ve diğer yapılarda en güneşli zamanlarda bile hiç enerjiye ihtiyaç duyulmadan soğutma sağlıyor.


Güneş ışığının geçmesini büyük ölçüde engelleyen kuvartz ve silikon karbit malzemeden imal edilen soğutucu panel, metrekare başına 100 wattı aşkın net soğutma gücüne sahip. Bu, aşağı yukarı yüzde on verimlilikteki standart bir güneş panelinin ürettiği enerjiye denk bir rakamı ifade ediyor.


Diğer bir değişle, 4 kişilik bir ailenin kaldığı 1 katlı evin çatısının yüzde 10’unun bu ışınımsal soğutucu panelle kaplanması durumunda, en sıcak yaz günlerinde bile evin soğutma ihtiyacının 35’i karşılanabiliyor.


Enerjiye ihtiyacı olmaması, oynar parçalarının bulununmaması ve bakımının kolay olması yeni geliştirilen ışınımsal soğutucunun, klima cihazlarının kullanıldığı diğer soğutucu stratejileri karşısındaki en büyük avantajını oluşturuyor.


Özellikle ekvator kuşağındaki sürekli güneş ışığına maruz kalınan ülkelerde klima cihazına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği umut edilen araç, bu bölgelerde para ve enerji tasarrufu sağlamasının yanı sıra çevre korunmasına da katkıda bulunacağı düşünülüyor.


Profesör Shanhui Fan’in başkanlığındaki bir bilim ekibi tarafından geliştirilen cihaz, Nano Letters adlı bilimsel derginin 5 Mart sayısında bilim dünyasına tanıtılacak.

        

IŞINIMSAL SOĞUTUCU PANEL NASIL ÇALIŞIYOR?

        

Geliştirilen ışınımsal panel, bir yandan güneş ışığının büyük bir kısmını yansıtırken aynı zamanda da termal ışınım sonucu ortaya çıkan ısıyı verimli bir şekilde tekrar uzaya gönderebilecek nitelikte geliştirilmiş özel yapısı sayesinde soğutmayı sağlıyor.


Yapıda, güneş ışığının büyük bir kısmını yansıtan ve termal ışınımı belli bir dalga boyu sınırı dahilinde dışarıya vererek, bunun sonucu ortaya çıkan ısının atmosfere takılmadan uzaya gitmesini sağlayan, geniş bantlı bir ayna kullanılıyor.


Ayna, metrenin milyarda biri ölçülerinde özel olarak tasarlanmış, kuartz ve silikon karbitten oluşan nanofotonik malzemelerden üretiliyor.


Termal ışınımın, atmosferin neredeyse şeffaf olduğu, belli bir dalga boyu sınırı dahilinde dışarıya çıkması durumunda ısı uzaya dönüyor. Güneş ışığı nedeniyle ortaya çıkan termal ışınımın bu belirli dalga boyu sınırını aşması durumundaysa ısı, Dünya atmosferinin engellemesi nedeniyle tekrar uzaya dönemiyor. Aslında hemen herkesin aşina olduğu bu olay, daha çok sera etkisi adıyla biliniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.