‘Merak’ Mars’ta gaza bastı sürüş testi başarılı

‘Merak’ Mars’ta gaza bastı sürüş testi başarılı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Curiosity (Merak), Mars yüzeyindeki ilk test sürüşünü tamamladı.

2 haftalık kontrollerin ardından Curiosity 4,5 metre ilerleyerek 120 derecelik bir dönüş gerçekleştirdi. Kontroller sırasında aracın bir rüzgâr sensörünün 5 Ağustos’taki iniş esnasında hasar aldığı, fakat sensörün bir yedeği olduğu için bu hasarın görevi etkilemeyeceği kaydedildi.

Nükleer enerjiyle çalışan araç birkaç gün sabit kaldıktan sonra, 400 metre uzaklıktaki bir bölgeye giderek, Mars yüzeyinde bir buçuk aylık bir yolculuğa çıkacak. 2,5 milyar dolara mal olan görevde Merak’ın son durağı Sharp adı verilen dağ olacak.

Yetkililer, 5 kilometrelik kaya tabakasıyla kaplı dağın Mars’ın yüzeyiyle ilgili önemli bilgiler verebileceğini belirtiyor. Bu arada Mars’ın insan yaşamına uygunluğunu test etmek için gönderilen uzay aracı Curiosity’nin Mars’ta indiği yere, geçen ay 91 yaşında ölen Amerikalı ünlü bilim kurgu yazarı Ray Bradbury’nin anısına “Bradbury Landing” (Bradbury iniş alanı) adı verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.