Facebook narsist eğilimlerimize mi hitap ediyor?

Facebook narsist eğilimlerimize mi hitap ediyor?

Ünlü sosyal paylaşım sitesi Facebook hakkında bilimsel araştırmalar yapılabilmesi için burs imkanları sağlayan bir çok üniversite bulunuyor ve dolayısıyla bu araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan çalışmalarda Facebook kullananların kişisel dökümleri inceleniyor, ruh sağlığı üzerine araştırma yapılıyor.

Bu çalışmalardan en günceli Western Illinois Üniversitesi’nden geldi ve öncekileri destekleyen bu araştırma Facebook’un narsist eğilimlerimize hitap ettiğini gösteriyor. 292 kişi üzerinde yapılan araştırma, Facebook statülerini gün aşırı güncelleyen, fotoğraflarını yükleyen, birçok sanal arkadaşı olanların narsist eğilimlere kurban gidebileceğini gösteriyor.

Başka bir araştırmaya göre ise, Facebook’ta günde bir saatten fazla zaman harcayanların yüksek düzeyde narsist olduklarını ve sıklıkla fotoğraflarını Facebook’a yükleme nedenlerinin bu narsism olduğunu iddia ediyor. Fakat araştırma, Facebook narsistleri mi cezbediyor yoksa üye olanların narsist eğilimlerini mi açığa çıkarıyor sorusunu cevaplamıyor.

Üniversity of North Carolina Wilmington ve Üniversity of Hartford’da görevli araştırmacılar 233 Facebook kullanıcısının muhtemel narsist eğilimlerinin yanında kişisel bilgi paylaşımlarını ölçtüler. Bu araştırmanın sonuçları saşırtıcıydı. Facebook kişisel bilgi paylaşımı ve arkadaşlarla görüşmek için kullanıldığında narsistliği göstermiyor.  Tabii binlerce Facebook arkadaşı toplamış olanlar bu araştırmanın dışında kalıyor.

Dahası, Facebook’u sık kullananlar kişisel bilgileri paylaşmada kendilerini daha özgür ve özele ait bilgilerde daha az hassas derecelendirildi.Üniversity of Hartford’in Haberleşme Bölüm Başkanı olan Lynne Kelly ise “Facebook’un narsistler icin olduğunu söylemek basite indirgeme olur,” diyor.Kendinden başkasıyla ilgilenmeyenlerin yeri Twitter olmalı. Belki de kendileri hakkında tweet atanların narsizm derecelendirmeleri daha yüksektir“

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.