Av.Metin Çağlar – Nişanlı vizesi (K-1) nedir?

Av.Metin Çağlar – Nişanlı vizesi (K-1) nedir?

Nişanlı vizesi (K vizesi) bir Amerikan vatandaşı ile nişanlanan ve Amerika’ya nişanlısı ile evlenmek ve yerleşmek için gelenlere verilen bir vize türüdür.

Çalışma vizesi, yatırımcı vizesi ya da öğrenci vizesi gibi vizelerle ABD’de bulunanların, yurtdışındaki nişanlılarına bu vizeyi alma hakkı bulunmamaktadır.

Nişanlı vizesi için gereken ilk şart, Amerikan vatandaşı ile nişanlısının vize başvurusu yapmadan önceki son iki yılda birbirleriyle tanışıyor olmaları ancak bunun iki istisnası var:

1- Eğer nişanlılardan herhangi birinin kültürüne, örf, adet ve geleneklerine veya dini inanışlarına göre nişanlanmadan önce tanışma mümkün değil ve tasvip edilmiyorsa

2- Ya da böyle bir şart nişanlılar için aşırı derecede bir zorluk oluşturacaksa, o zaman önceden tanışma şartı aranmaz.

Daha önce tanışıyor olma şartı, değişik yollardan ispatlanabilir. Örneğin, nişanlı çiftin telefon görüşmeleri ve bu görüşmelerin faturaları, birlikte çekilmiş fotoğraflar, uçak biletleri, aile ve arkadaşları ile birlikte çekilmiş fotoğraflar, nişan yüzüğü, evlilik niyetiyle yapılan harcamaların faturaları, aralarındaki iletişimi gösteren posta, e- posta, tebrik kartları, düğün planları gibi.

Nişanlı vizesinin diğer bir şartı da nişanlı şahsın Amerika’ya geldikten sonra Amerikan vatandaşı nişanlısı ile 90 gün içinde evlenmesi gereği.

Nişanlı vizesi süreci su şekilde cereyan etmektedir:

İlk etapta Amerikan vatandaşı, yabancı nişanlısı adına Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu’na (USCIS) nişanlı vize başvurusu yapar (Form I-129F). Bu işlem şu aralar 3 ila 5 ay arasında sonuçlanmaktadır. K1 vizesi için başvuran nişanlının, 21 yaşından küçük ve evli olmayan çocukları için de K2 vizesine müracaat edebilir. Bu durumda her bir K vizesi için ayrı başvurulması ve ayrı vize başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) başvuruyu onayladıktan sonra dosyayı yabancı nişanlının bulunduğu ülkedeki ABD elçiliğine ya da konsolosluğuna gönderir ve aynı zamanda Amerikan vatandaşı nişanlı, mektupla bu işlemden haberdar edilir. Daha sonra ise yabancı nişanlı, konsolosluğa vize mülakatına çağrılır. Buraya nişanlılar birlikte gidebilecekleri gibi yabancı nişanlı tek başına da gidebilir.

Nişanlı, konsolosluğa diğer dokümanların yanısıra, doğum belgesi, fotoğraflar, sağlık raporu, 16 yaşından itibaren yaşadığı yerlerden alacağı polis belgelerini vs. ibraz eder.

Ayrıca ABD vatandaşının, nişanlısını evlendikten sonra ekonomik olarak destekleyebilecek ekonomik gücünün (federal asgari geçim sınırının %125’inden daha fazlasını) bulunduğuna dair belgelerin de ibraz edilmesi gerekmektedir.

Konsolosluktaki mülakatta daha ziyade ilişkinin gerçek olup olmadığı üzerinde durulur. Nişanlılar burada ne kadar dürüst olursa bundan sonraki işlemleri o kadar kolay olur.

Eğer konsolosluk başvuruyu onaylarsa yabancı nişanlıya K-1 nişanlı vizesi verilir ve yabancı nişanlı bu vize ile ABD’ ye giriş yapar. Nişanlılar bu tarihten itibaren 90 gün içerisinde evlenmek zorundadır. Evlilik gerçekleşmezse yabancı nişanlı Amerika’yı terk etmek zorundadır.

Evlilik gerçekleştikten sonraki aşamada ise yabancı nişanlının K-1 vize statüsünden kalıcı Green Card (yeşil kart) statüsüne geçebilmesi için başvuruda bulunulur (Form I-485, Adjustment of Status). Bu başvuru sonrasında Green Card gelmesi için bekleme süresi yaklaşık 5 aydır. Bekleme süresinde yabancı nişanlının çalışabilmesi (Employment Authorization Document “EAD”) ve seyahat edebilmesi (Advance Parole “AP”) için de başvurabilir. Bu iki izin de genellikle 2-3 ay içinde verilmektedir.

Yabancı eşe ilk etapta iki yıl süreli ‘şartlı’ green card verilir. Bu iki yılın dolmasından 90 gün önce tekrar USCIS’a müracat edilerek şartın kaldırılması talep edilir. Eğer evlilik gerçekse ve devam ediyorsa şart kaldırılır. Ardından eşe 10 yıllık normal green card verilir ve eş bu süre bitmeden ayrıca Amerikan vatandaşlığına geçmek için de müracaat edebilir.

Bu vizeye uygunluğunuz ve diğer ayrıntılar için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

www.caglarlaw.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.