NY Times-CBS anketi sonuçlandı: 2016’nın favorisi açık ara Clinton

NY Times-CBS anketi sonuçlandı: 2016’nın favorisi açık ara Clinton

Hillary Rodham Clinton, şu ana kadar Demokrat Parti’den 2016 başkanlık yarışı için ortaya çıkan tek isim olsa da anketler 2016’da yapılacak olan seçimde Clinton’ı hem Demokrat Parti içindeki muhtemel rakipleri arasında hem de Cumhuriyetçi Parti aday adayları karşısında favori gösteriyor.

Dışişleri Bakanlığı döneminde yaşanan Bingazi saldırısı ve geçtiğimiz ay ortaya çıkan e-posta tartışmalarıyla gündemde olan Clinton, geçtiğimiz hafta ailesi tarafından yönetilen Clinton Vakfı’nın yurt dışında bağış toplamasıyla dikkatleri çekmişti. Ancak tüm bu eleştirilere karşın Hillary Clinton, anketlere göre bugün başkanlık seçimi olsa kazanacak isim olarak öne çıkıyor. New York Times gazetesi ile CBS televizyon kanalının ortak yaptığı ankete katılan her 10 demokrat partiliden 9’u Clinton’ın 2016’da başkanlığa seçilmesini desteklediğini açıkladı.

Aynı anketin sonuçlarına göre geçtiğimiz mart ayına oranla Clinton’ın Beyaz Saray için güçlü bir liderlik ortaya koyacağını düşünenlerin oranı yüzde 8 arttı. Clinton’ın başarılı lider olacağını düşünenlerin oranı yüzde 57’den yüzde 65’e çıktı.

SEÇMENE GÖRE CLİNTON, ‘DÜRÜST VE GÜVENİLİR’

Ankete katılan deneklerin yüzde 48’i Clinton’ı ‘dürüst ve güvenilir’ buluyor. Bu oran Demokrat Partililer’de ise yüzde 80’e kadar çıkıyor.

Araştırma Demokrat Partili seçmenlerin son dönemde ortaya çıkan Clinton Vakfı tartışmaları konusunda da fazla bilgisi olmadığını ortaya koydu. Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 52’si Clinton Vakfı hakkında bilgisi olmadığını ya da çok az bilgi sahibi olduğunu belirtirken başka ülkelerden vakfa yapılan bağışların kararında etkili olacağını söyleyen Demokratların oranı yalnızca yüzde 10’da kaldı.

CUMHURİYETÇİLER’DE JEB BUSH ÖNDE

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışının favori ismi olaraksa Florida eski valisi Jeb Bush öne çıkıyor. Eski başkanlardan George H.W. Bush’un oğlu ve George W. Bush’un da kardeşi olan Jeb, Cumhuriyetçilerin yaklaşık yüzde 49’una göre 2016 başkanlık seçiminde parti için en uygun aday. Ancak kamuoyu yoklamasının sonucuna göre Cumhuriyetçilere oy verdiğini belirten seçmenlerin yüzde 70’i Jeb Bush hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Yine Cumhuriyetçilerin yüzde 22’si de Jeb’i yeterince muhafazakar olmamakla eleştiriyor.

Cumhuriyetçilerin yüzde 60’ı başkanlık için deneyimli politikacının aday olması olması gerektiği yolunda fikir beyan ederken yüzde 27’lik bir kesim ise yeni yüz ve yeni fikirli insanlara şans tanınması gerektiği yolunda görüş ifade etti.

CUMHURİYETÇİ SEÇMEN, CHRIS CHRISTIE’Yİ İSTEMİYOR

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Senatör Marco Rubio’ya parti içinden yüzde 43 oranında destek çıkarken, bu adaya oy vermeyi düşünmediğini dile getirenlerin oranı yüzde 17 olarak açıklandı. Başkan aday adaylığını henüz dün açıklayan eski Arkansas valisi Mike Huckabee için oy vermeyi düşünmeyen partililerin yüzdesi 26 olurken, Jeb Bush için bu oran yüzde 23.

Aday adaylığını açıklayacağı tahmin edilen Wisconsin Valisi Scott Walker için oy vermeyeceğini açıklayan Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 13 iken, New Jersey Valisi Chris Christe için bu rakam yüzde 42 olarak ifade edildi.

SEÇMEN DEMOKRAT PARTİYE İŞARET EDİYOR

Anketin en dikkat çeken bölümü ise halkın geneline sorulan hangi partinin 2016 başkanlık seçimi için daha uygun olduğu sorusuna verilen yanıt oldu. Deneklerin yüzde 43’ü Demokrat Parti’nin seçimi kazanması gerektiğini düşünürken Cumhuriyetçilere verilen desteğin yüzde 29’da kaldığı gözlendi.

CUMHURİYETÇİLER’İN YARIYA YAKINI KAÇAK GÖÇMENLERİN ÜLKEYİ TERK ETMESİNİ İSTİYOR 

30 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında yapılan kamuoyu yoklamasına katılan Cumhuriyetçi Parti destekçilerinin yüzde 46’sı kaçak göçmenlerin ülkeyi terk etmesini düşünüyor. Demokratlar’da bu oran yüzde 16 olarak kaydedildi. Demokratların yüzde 71’i kaçak göçmenlere yasallık verilmesi gerektiğini belirtirken, bu oran Cumhuriyetçiler’de yüzde 38.

Anket ABD genelinde bin 27 kişi ile telefon ile yapılırken bunların 868’inin oy için kayıtlı seçmen olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.