Related Articles
Chicago Tribune: Erdoğan Türkiye’nin Tiranı
ABD’nin en saygın gazeteleri New York Times, Wall Street Journal, Washington Post ve Los Angeles Times’tan sonra Chicago Tribune de Zaman gazetesine kayyım atanmasıyla ilgili bir başyazı yayımladı.
ABD’nin en çok satan gazetelerinden Chicago Tribune, Erdoğan için “Türkiye’nin Tiran’ı” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın demokrattan çok pis ve hilekar bir otokrata benzediğini belirten yazıda, ABD ve AB’nin Erdoğan’ın muhaliflerini ezmesine sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekti.
Yazıda şunlar denildi,
“Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın önemli bir müttefiki olan ve Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülkenin demokrasi koruyucusundan çok pis ve hilekar bir otokrata benziyor. Vladimir Putin gibi…
Bu adama kimin ihtiyacı var? Pekala, Batının. Ve Erdoğan bunu biliyor. Türkiye NATO’nun müttefiki, IŞİD ile savaşta önemli bir ülke ve Suriye’deki mülteci krizini kontrol etmede kilit önemde. Ancak bu Avrupa Birliği ve ABD’nin Erdoğan’ın düşmanlarına saldırmasına aldırış etmemesi manasına gelmiyor.
Geçen hafta Türk hükümeti Zaman gazetesini silindir gibi ezerek Erdoğan’ı eleştiren gazeteyi sessizliğe soktu. Basın özgürlüğüne için verilen sözleri bozdu. Zaman’a atanan kayyımlar genel yayın yönetmenini kovarken çevik kuvvet polisleri gazetenin içinde ve dışında güç kullandı. Hepsi bittiği zaman bir gecede hükümeti eleştirmekten hükümetin sözcülüğüne döndüler. Birinci sayfada Erdoğan’ın yeni köprü açılışı vardı ancak gazeteye yapılanlardan hiç söz edilmedi.
Rusya’nın otoriter başkanı gibi Erdoğan da seçimle geldi ancak muhalefete karşı hoşgörüsüz. Başbakan olduktan sonra ülkeyi yönetti ancak daha çok seremonik bir görüntüsü olan cumhurbaşkanlığına geçince ülkenin en güçlü adamı olmaya yöneldi.
Son iki yılda cumhurbaşkanına hakaretten 1845 ayrı dava açıldı. Bir doktor Erdoğan’ı Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum’a benzettiği için işinden atıldı. Facebook’a yazılan eleştirel notlar yüzünden davalar açıldı. Gazeteciler özellikle hedefte. Başka bir yayın organı olan Cumhuriyet, istihbarat birimlerinin Suriye’ye silah kaçırdığını haberleştirdiği için tehdit altında.
Zaman’ın İngilizce yayın yapan versiyonu Today’s Zaman’ın editörleri ise şunu dedi, ‘Hukukun üstünlüğü ve demokrasi için büyük bir kıstas olan basın özgürlüğü konusunda en karanlık ve kasvetli günlere doğru gidiyoruz. Entellektüeller, iş adamları, ünlüler, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları ve gazeteciler tehdit ve şantaj ile susturuluyor.’
Türkiye, ABD’nin terör ile savaşında ortağı ancak Erdoğan’ın kendi ajandası var. Onun asıl endişesi, kendi imajını parlatmanın yanında, Kürtlerin ülkede büyüyen ayaklanmalarını bastırmak. Bu Erdoğan’ı Suriye konusunda gönülsüz bir müttefik yapıyor çünkü bölgedeki en becerikli ABD müttefiki Suriyeli Kürtler. Dostlarımızı düşman olarak görüyorken Türkiye’yi müttefik saymak zor.
Erdoğan’ın bir diğer takıntısı ise Fethullah Gülen ile bağlantılı kurumlara saldırmak. Erdoğan’ın eski müttefiki olan Gülen artık ‘paralel devlet’ kurmakla itham ediliyor. Hükümetin Zaman’a yönelik yaptıkları da Gülen ile alakalı çünkü Zaman ile Gülen arasında bağlantı vardı.
Erdoğan’ın ise kendisine güvenmesini sağlayan durumlar var. ABD’nin IŞİD’e karşı operasyonunda ülkenin güneyinde bulunan İncirlik Hava Üssü’ne ihtiyacı var. Avrupa ise çoğunluğu Suriyeli olan milyonlarca göçmene ev sahipliği yapması için Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor.
Avrupa kendisine gelen göçmen akınının önünü kesmek için çaresiz. Avrupa kendi sınırlarından içeri giren mültecileri Türkiye’nin geri almasını, Türkiye ise buna karşılık para yardımının artırılmasını ve AB’ye giriş müzakerelerinin hızlandırılmasını istiyor. Türkiye’nin ilk talebi Haziran ayından itibaren vizesiz seyahat
Bu, Erdoğan’ın tiksindirici davranışlarıyla uzlaşmanın engellenmesine yol açtığı nokta olmalı. Türkiye’nin iç karartıcı insan hakları geçmişinin geçer not almasının mümkünatı yok. Eğer Türkiye demokrasinin elit grubu olan AB üyeliği için düşünülmek istiyorsa, demokratik değerleri yüceltmeli. Zaman’ın özgürleştirilmesi bunun için iyi bir ilk adım olabilir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment