Related Articles
Bilgisayardan insan beynine bilgi aktarılabilecek
ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışmalar yapan Savunma Projeleri Araştırma Geliştirme (DARPA), bilgisayardan insan beynine bilgi aktarabilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Yeni teknoloji ‘Matrix filmi gerçek mi oluyor?’ sorularını akıllara getirdi.
DARPA internet sitesinde yayınladığı bir makalede, çalıştıkları yeni bir program sayesinde dijital dünyandan insan beynine ve insan beyninden bilgisayara veri aktarımı olabileceğini belirtti. DARPA’ya göre, beyne iki adet 10 sent (nickel) demir para büyüklüğünde bir parçanın yerleştirilerek, bilgisayardan bilgi paylaşımı yapılabilecek.
Geliştirilme aşamasında olan program sayesinde beyindeki nöronlar ile bilgi teknolojisi dilini oluşturan elektrokimyasal dil arasında bir dönüştürme bir çevirmen gibi görev yapacak. Nöron Mühendisliği Sistem Tasarımı (NESD), ismi verilen program Nöroteknoloji araştırma yeteneklerini geliştirmek ve yeni tedaviler için bir temel oluşturuyor.
Günümüz teknolojisinde en iyi beyin ile, bilgisayar arayüzü sistemleri, internetin ilk kullanılmaya başlandığında kullanılan 300 baud modem ile irtibat kurmaya benzetiliyor. Sinir arayüzleri bir seferde binlerce bilgi sinyallerini toplayarak 100 kanal aracılığıyla insana gönderebiliyor. Ancak bunlar çok gürültülü ve özensiz oluyor.
NESD programı bu durumu geliştirerek beyindeki sinirlerin bu sinyalleri daha açık, tek tek iletişim kurabilecek ve sistemli şekilde almasını sağlayacak şekilde geliştiriliyor. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda insandaki 1 milyon nörona, dijital dünyadan sinyal gönderilebilecek.
NESD Program Müdür Phillip Alvelda “ Kullanılacak araçların geliştirilmesi halinde gerçekten insan beyni ile modern elektronik dünyası arasında bir kanal kuracak” dedi.
Programın potansiyel uygulamalar arasında çözünürlük ve deneyimsel kalitesinin güncel teknoloji ile mümkün olandan çok daha yüksek bir şekilde beyin içine dijital, işitsel veya görsel bilgilerle besleyerek, şuanda yaşanan işitme ve görme açıklarını telafi edecek.
Sistemin hedeflerine ulaşması için öngörülen cihazın, nörobilim, sentetik biyoloji, düşük güç elektroniği gibi alanlarda mühendislik ve klinik testlere tabi tutulması gerekiyor. Programın donanım zorluklarının yanında NESD araştırmacıları matematiksel ve nöro hesaplama tekniklerini yüksek çözünürlüklü bilgileri elektronik ve kortikal nöronları (beyindeki sinir hücreleri) arasında sıkıştırarak bilgileri daha az kayıpla ulaştırmayı hedefliyor.
DARPA, yeni geliştirmeye başladığı proje için 60 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.
DARPA, soğuk savaş döneminde Rusya’nın Sputnik füzesini uzaya göndermesinin ardından 1958’de ARPA adıyla Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuştu. DARPA’da çalışan bilim insanları ve yöneticiler belli bir süreliğine özel sektörden ve askeriye içinden seçiliyor. DARPA’nın geliştirdiği projeler içinde en bilineni internet ve drone.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment