Fulbright Organizasyonu’nun New Jersey Başkanı bir Türk oldu

Fulbright Organizasyonu’nun New Jersey Başkanı bir Türk oldu

Yıllardır tüm dünyada milyonlarca öğrenciye eğitim imkanı sunan Fulbright Organizasyonu’nun New Jersey Eyaleti Başkanı bir Türk oldu.


İlk Türkmenistan Fulbright Scholar bursunu kazanan öğretim görevlisi olarak Fulbright tarihine geçen Dr. Melda Yıldız, başarılarına bir yenisini daha katarak Fulbright New Jersey eyaleti kolunun başkanlığına seçildi.


Halen Kean Üniversitesinde global eğitim ve yenilik konusunda geleceğin eğitimcilerini eğiten Melda Yıldız 1991’de Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1992’de ABD’ye gelip bir yıl Amerika’da yabancılara İngilizce öğretmiş ve aynı yıl evlenerek Southern Connecticut Üniversitesi’nde (SCSU) yüksek lisans yapmaya başlamıştı.


Melda hanımın hikayesi adeta bir azim öyküsü olarak gençlere örnek olacak yönde. Öğretim teknolojisi üzerine SCSU’da yüksek lisansını tamamladıktan sonra anne olan ve Massachusetts’te tam zamanlı çalışmasının yanı sıra, her dönem bir ders alarak ve eşinden ayrı kızını büyüterek matematik ve öğretim teknolojisi üzerine University of Massachusetts’te doktorasını tamamlayan Yıldız, mezuniyet töreni sırasında ise ikinci çocuğuna hamileymiş ve kızı beş yaşında onu izleyenler arasında yer alıyormuş. Melda hanım o günleri anlatırken gülümsüyor ve yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gelme kararı aldığı sırada Boğaziçi Üniversitesi’nde referans istediği hocasının kendisine  “Sen ABD’de yüksek lisans yapacak kapasitede değilsin.” dediğini söylüyor ve altını çiziyor “Oysa 4.00 ortalama ile mezun oldum. Bir hedefiniz olduğunda kimsenin olumsuz sözlerine kulak asmayın.”


Yıldız, öğrettiği her derse küresel yetkinlikleri katabilmesinden dolayı kendini ‘evrensel bilim insanı’ olarak adlandırıyor ve Fulbright organizasyonunun gençlere sağladığı imkanların herkes tarafından duyulabilmesi için yoğun çaba harcıyor.

Fullbright Organizasyonu nedir? Nasıl İşler?


Fullbright Organizasyonu, farklı ülkeler ve ABD arasında eğitim ve kültür iletişimini yürütmek üzere 1949 yılında kurulan ve ismini, Amerikan Kongresi’ne ilgili yasa teklifini sunan senatör Fulbright’tan alan (Fulbright Eğitim Komisyonu), burs veren bir kurum.

Fulbright hem dünyanın bir çok yerinden öğrenciye ABD’de eğitim imkanı sunuyor hem de ABD’den bir çok öğrencinin dünyanın farklı yerlerinde eğitimine devam etmesine katkıda bulunuyor.


Melda Yıldız, ABD’den Türkiye’ye ya da farklı ülkelere üniversite ya da yüksek öğretim amaçlı gitmek isteyen öğrencilerin ve akademisyenlerin bu burstan faydalanabileceğini belirtiyor.


Detaylı bigi almak için http://www.fulbright.org/.sitesinden faydalanılabileceğini belirten Yıldız, New Jersey Fulbright’ın öğrencileri ve akademisyenleri biraraya getiren bir köprü olduğuna dikkat çekiyor NJ Fulbright ve Bridges of Hope adlı kurumlar aracılğıyla  Türkiye’de ve Nepal’de kütüphane açma projelerine destek vereceklerini belirten Yıldız, eğitim ve öğretime yönelik her projeye açık olduklarını ve gelen projeleri değelendirip destek yollarını araştırdıklarını belirtiyor.


Fullbright bursu almak isteyen öğrenilere neler yapmalı?

“Önce başvuracak bir ülke seçmeliler ve niçin o ülkeyi tercih ettiklerini ve o ülkeye ne gibi bir katkıda bulunabileceklerini araştırmalılar. Daha sonra kendilerirne yol gösterebilecek bir mentor edinmeliler ve detaylar için NJ Fulbright toplantılarına katılabilirler.” diyen Yıldız ilgilenen herkesin şansı olabileceğini ancak muhtemel bir hatayı engellemek için araştırmaların ve hazırlıkların dikkatli yapılması gerektiğini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.