Related Articles
ABD, Rus antivirüs yazılımı Kaspersky’yi yasakladı
Dünyanın önde gelen bilişim güvenlik şirketlerinden biri olan Kaspersky’nin antivirüs yazılımı ABD’de yasaklandı. Washington ve diğer Batılı ülkeler şirketin isteyerek ya da istemeyerek Rus yetkililerle işbirliği yaptığından şüpheleniyor.
Washington, Rus antivirüs yazılımı Kaspersky’yi ABD’de yasakladığını duyurarak, siber güvenlik devini Moskova ile yakın ilişkiler içinde olmakla suçladı. Şirket suçlamaları şiddetle reddetti.
ABD Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Kaspersky, diğer faaliyetlerinin yanı sıra, artık yazılımını ABD’de satamayacak veya halihazırda kullanımda olan yazılımlara güncelleme sağlayamayacak” dedi. Kaspersky, müşterilere alternatif bulmaları için zaman tanımak amacıyla 29 Eylül’e kadar belirli faaliyetleri yürütme yetkisine sahip olacak.
Şirket bir basın açıklamasında “mevcut jeopolitik iklim ve teorik korkular temelinde alınan” ve kendi görüşüne göre “siber suçlara fayda sağlayan” kararı kınamakta gecikmedi.
Ticaret Bakanlığı’na göre çok uluslu Kaspersky’nin 31 ülkede ofisi ve 200’den fazla ülke ve bölgede müşterisi bulunuyor. Grup, dünya çapında 400 milyondan fazla kullanıcıya ve 270 bin işletmeye antivirüs ve diğer siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri sağlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, “Rusya, ABD’nin hassas bilgilerini toplamak ve istismar etmek için Kaspersky Lab gibi Rus şirketlerini kullanma yeteneğini ve niyetini defalarca göstermiştir” dedi.
Yasaklama kararı, Washington’un Kaspersky’ye karşı aldığı ilk önlem değil. Yazılımın 2017 yılında federal kurumlarda kullanımı yasaklanmıştı. Mart 2022’de ABD Federal İletişim Komisyonu, Kaspersky tarafından doğrudan veya dolaylı olarak sağlanan güvenlik hizmetlerini “iç güvenlik için tehdit oluşturan iletişim ekipmanı ve hizmetleri listesine” eklemişti.