Koch kardeşlerden rekor seçim bağışı

Koch kardeşlerden rekor seçim bağışı

ABD siyasetine son yıllarda yaptığı büyük bağışlarla damga vuran milyarder Koch kardeşler, 2016 başkanlık seçimleri için bir milyar dolara yakın bağış yapacakları öğrenildi. Bu rakam Koch kardeşlerin 2012’de yaptığı bağışın iki katı anlamına geliyor.

2010 yılında Yüksek Mahkemenin Super Pac’lere (Lobi) tanıdığı sınırsız seçim bağışı yetkisi ABD politikasındaki zenginlerin giderek daha fazla söz sahibi olmasına yol açtı. Milyarder Koch kardeşlerde muhafazakar parti Cumhuriyetçilere verdiği bağışlarla son yılların en büyük seçim destekçileri arasında anılmasına neden oluyor. Koch kardeşler, 2016 başkanlık seçimlerinde yapacağı bağış miktarı tam anlamı ile dev bi servete denk geliyor. Koch kardeşlerin Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı veya adaylarına vereceği toplam bağış tutarı 889 milyon dolar olacağı belirtildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre Koch kardeşlerin açıkladığı bağış miktarı bir önceki başkanlık seçiminde yaptıklarının iki katı olduğunu yazdı. Post ayrıca bu kadar büyük bir bağış için ‘‘politik operasyon’’ tanımlamasını kullandı ve milyarder işadamlarının siyasetteki ağırlığının giderek arttığı anlamına geldiğini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre Koch kardeşler yapacakları bağış miktarını California eyaletinin Rancho Mirage de ‘Freedom Partners’ adlı kuruluşun toplantısında dile getirdi.

Charles ve David Koch kardeşler, 2012 başkanlık seçimlerinde kurdukları 17 farklı lobi ile Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ile adaylarına toplam 407 milyon bağış toplamışlardı. Koch kardeşlerinin seçim için sağlayacağı 889 milyon doların daha çok teknoloji, politik çalışmalar, seçim kampanya gezileri ve reklam giderleri için olacağı da kaydedildi.

Freedom Partners geçtiğimiz ara seçimler için de Cumhuriyetçi Parti’nin adayları için 300 milyon dolar harcamıştı. Freedom Partners, ‘Americans for Prosperity’ ile ‘Concerned Veterans for America’ ve ‘Generation Opportunity’ adlı lobilerin de kurucu şirketi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.