New York’ta siyahi adamı öldüren polis de suçsuz bulundu

New York’ta siyahi adamı öldüren polis de suçsuz bulundu

Ferguson’da yaşanan olaylara karşı yapılan protestolar henüz bitmemişken ABD’deki siyahileri kızdıracak bir karar daha açıklandı. Polisler tarafından tutuklanmak istenirken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Eric Garner davasında jüri, olayda herhangi bir ihlal görmediğini bildirdi.

Birkaç polisin üzerine çullanarak ellerine kelepçe takılırken hayatını kaybeden Garner davasında New York Polis Departmanı’nda (NYPD) görevli Daniel Pantaleo hakkında jüri, dava açılmasına gerek olmadığı yönünde karar verdi.

Kaçak sigara sattığı gerekçesi ile gözaltına alınmak istenen Garner, polislerin kendisini kelepçesine karşı çıkmıştı. 17 Temmuz da yaşanan olayda, Garner’ın karşı koyması üzerine birkaç polis siyahi adamı yere yatırıp kelepçelemişti. New York’un Staten Island ilçesinde gerçekleşen olayda Garner, polisin üzerine abanması ve boğazını sıkmasından dolayı kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti. 47 yaşında olan Garner’ın olayda suçsuz olduğu da belirlenmişti. Polis, Garner’ın üzerinde ve arabasında yaptığı araştırmada kaçak sigara bulamamıştı.

Garner’ın polis tarafından öldürülmesi esnasında bölgede bulunanlar tarafından cep telefonları ile kaydedilen videoda sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmıştı. Video görüntülerinde Garner, polislere önce kaçak sigara satmadığını ve masum olduğunu belirtip kendisini yalnız bırakmalarını istediği görüldü. Garner’ın sözlerine ikna olmayan 4 kadar polisin yere yatırıp siyahi adamın üzerine çullandığı ve birisinin de arka tarafdan boğazına sarıldığı görüntülerde yer aldı. Polisin boğazını sıkması ve çullanması üzerine Garner, defalarca, “Nefes alamıyorum! Nefes alamıyorum!” diyerek yardım istediği ancak polislerin siyahi adamın boğazını sıkıp üzerine çullanmaya devam ettikleri görüntülerde izlendi.

Garner’ın ölümünden sonra New York şehrinde irili ufaklı birçok protesto gösterisi oldu. Demokrat kişiliği ile tanınan New York şehri Belediye Başkanı Bill de Blasio, Garner’ın ölümünden sonra polisin zanlıyı boğazından yakalayıp etkisiz hale getirmesini yasakladı.

Ferguson’da beyaz polisin silahsız bir siyahi genci 12 el ateş ederek öldürmesi kararını araştıran jüri kararını geçen haftanın ilk günü akşam geç saatlerde açıklamıştı. Jüri, 18 yaşındaki Michale Brown’u öldüren polis memuru Darren Wilson’ı suçsuz bulmuştu. Wilson ülke genelinde infala neden olan karar sonrasında mesleğinden istifa ettiğini açıklamış ancak yaptığı açıklamada da olaydan dolayı vicdanının rahat olduğunu dile getirmişti.

Garner olayı hakkında Afro-Amerikalıların tepki göstericeği bekleniyor. Ancak olayların Ferguson’da olduğu kadar büyük çapta protestolara yol açması beklenmiyor. Yalnız Ferguson ile New York’daki olaylarla ilgili soruşturma yürüten jürinin birer hafta arayla polisler lehine karar açıklamaları ülkede ırk ayrımını da ateşlemiş durumda.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.