Missouri’de ‘siyahi gencin’ öldürülmesi, birçok yerde protesto edildi

Missouri’de ‘siyahi gencin’ öldürülmesi, birçok yerde protesto edildi

Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde, silahsız olduğu belirtilen 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın cumartesi günü polis tarafından vurularak öldürülmesi ülke genelinde protesto edildi. Polis, göstericilere biber gazı ve sis bombasıyla müdahale etti.

Florida, California, Maine, Michigan, Vermont, Colorado ve New York eyaletlerinde yaşayan çok sayıda vatandaş, menfur olayı protesto etmek için bir araya geldi. New York’un Union Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda Amerikalı vatandaş, Times Meydanı’na kadar yürüyerek siyahi genç Brown’ın öldürülmesine tepki gösterdi. Göstericiler, ellerinde ‘Daha fazla olay istemiyoruz’, ‘Ferguson için barış istiyoruz’, ‘Bütün insanlar için barış istiyoruz’, ‘Michael Brown için barış istiyoruz’, ‘Polis unutma, bizim vergilerimizle maaş alıyorsun’ pankartlarıyla Times Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda oturma eylemi yapan kalabalık grup, uzun süre trafiğin aksamasına neden oldu. Göstericilerle polis arasında zaman zaman gergin dakikalar yaşandı. Caddeden yürüyerek trafiği durdurmak için harekete geçen protestocular, polis tarafından engellendi. Eylem boyunca New York polisi çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Protestoya katılan Maggie isimli bir siyahi genç, “Polisin artık bu tarz ölümlerin önüne geçmesini istiyoruz. Benim küçük bir kardeşim var, sırf siyah olduğu için polis tarafından vurulmayacağını nasıl bilebilirim? Çok sayıda ırkçı polislerin olduğunu biliyorum. Bugün burda onları protesto etmek için burdayız. Artık siyahi vatandaşların öldürülmesini istemiyoruz. Adalet ve barış istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Protestoya katılanlar ‘Adalet yoksa barış olmaz’, ‘Michael Brown için adalet istiyoruz’, ‘Irkçı polis istemiyoruz’, ‘Bu bir barışcıl protestodur’, ‘Eller yukarı, ateş etme’ şeklinde slogan attı. Polis, Ferguson’da, Brown’un öldürülmesini protesto etmek isteyen kalabalığa biber gazı ve sis bombası ile müdahale etti. Protestocular zaman zaman polise molotof bombası attarak, eylemlerine devam etti.

Times Meydanı’nda kısa bir açıklama yapan grup, daha sonra küçük gruplar halinde sokaklara dağıldı. Kalabalık grup bu arada, New York polisinin önceki gün 180 kiloluk bir adamı gözaltına aldığı sırada boğarak öldürmesi olayını da protesto etti.

New York Polis Departmanı’na (NYPD) bağlı çok sayıda ekip, eylemcileri yakından takip ederek, şehir trafiğinin tıkanmasını engelledi. Grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.