Kasırga silip süpürmüştü, 2 yılda yenisini inşa ettiler

Kasırga silip süpürmüştü, 2 yılda yenisini inşa ettiler

ABD’nin doğu eyaletlerini 2 yıl önce vuran Sandy kasırgasında 200’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 650 bin ev yıkılmıştı. Ülkeye 65 milyar dolarlık zarar veren kasırganın yaraları sarılıyor. New York ve New Jersey’de yıkılan evlerin kimi yeniden yapıldı, kimi de onarıldı.

Tarihler 22 Ekim 2012’yi gösterdiğinde Karayipler’den başlayarak Kanada kıyılarına kadar ulaşan bölge Sandy kasırgasının etkisine girmiş, 200’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Kasırganın yıkıp geçtiği yerlerin başında ise New York ve New Jersey şehirleri geliyordu. İki şehirde yıkılan ev sayısı 650 bin civarındaydı. Sahile kıyısı olan Breezy Point ve Queens bölgelerinde 130 ev yerle bir olmuş, taş taş üstünde kalmamıştı. Sandy kasırgasının üzerinden tam 2 yıl geçti. Kâbus gibi günler geçiren Sandy mağdurları, bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da kaybettikleri evlerini yeniden inşa etmeye koyuldu. Aradan geçen zamanda yıkılan şehirler, yeniden inşa edildi.

Evlerin yeniden inşasını sürdüren devlet kurumları bir yandan da yeni kasırgalar için hazırlıklarına devam ediyor. Kasırganın 65 milyar dolarlık zarar verdiği ülkede New Jersey ve Long Island bölgelerinde sel baskınlarını önleyici set duvarları yapılmış. Hastanelerde yedek güç sistemleri, metrolarda havalandırma sistemleri yeniden gözden geçirilirken, tahliye haritaları ve acil durum planları güncellenmiş. Yapılan hazırlıklara rağmen yetkililer bile ‘Bölge yeni bir Sandy kasırgasına hazır mı?’ sorusuna cevap vermenin zor olduğunu düşünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.