Bu defa New York sokakları protestocularla doldu

Bu defa New York sokakları protestocularla doldu

Geçtiğimiz temmuz ayında Eric Garner adlı siyahi bir vatandaşı boğazından sıkarak ölümüne yol açan polisin soruşturma heyeti tarafındnan suçsuz bulunması New Yorkluları sokağa döktü.

Binlerce insan New York’un Manhattan adasında polise tepki gösterip, jürinin verdiği kararı ‘‘Adalet yoksa barış yok! Irkçılık varsa adalet yok. Polis ırkçı olma!’’, ‘‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum!’’ sloganları ile protesto etti.

IMG_4496

Kaçak sigara sattığı kuşkusu ile gözaltına alınmaya çalışılırken polisin boğazını sıkarak ölümüne yol açtığı Garner olayı, ABD’de yeniden ırk ayrımını ve polisin aşırı güç kullanması tartışmalarına yol açtı. Henüz St. Louis şehrinin Ferguson semtinde yaşanan olayın toplumda bıraktığı tepkinin izleri sürerken, New York’ta ırk ayrımını akıllara getiren bir ikinci hadisenin yaşanması ABD genelinde birçok şehirde tepki ile karşılandı.

17 Temmuz’da polisin üzerine çullandığı Garner, boğazı sıkılarak ellerine kelepçe takıldığı sırada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Olay bir görgü tanığı tarafından videoya çekilmişti. Videoda, Garner’ın arkadan boğazını sıkan kişinin New York Polis Departmanı’nda (NYPD) görevli polis memuru Daniel Pantaleo olduğu açıkça görülüyor. Görüntülerde üzerinde çullanan polislere Garner, ‘‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum’’ diye yakarıyor.

Manhattan adasının en ünlü mekanları olan Times, Union ve Columbus meydanları ile Grand Central tren garı, 5, 6, Madison, Broadway caddeleri ile 42. sokak gibi en önemli noktaları zaman zaman trafiğe kapayan protestocular, polise ve ABD adaletine tepkilerini dile getirdi.

Barışçıl şekilde süren protestolarda polisin bazı göstericileri gözaltına aldığı görüldü. Henüz NYPD tarafından kaç kişinin gözaltına alındığına dair bir bilgi basına bildirilmedi. Gece geç saatlere kadar süren protesto eylemlerini kontrol edebilmek için NYPD, hem karadan hem de havadan geniş tedbirler aldı.

IMG_4527

TOPLUMUN HER KESİMİNDEN İNSAN PROTESTOYA KATILDI

Bazen yere yatıp Garner’ın öldürülmesine bazen de ellerini havaya kaldırarak Ferguson’da vurulan Michael Brown olayına atıfta bulunan göstericiler arasında Boston şehrinden gelen 69 yaşındaki Bel McCalley de vardı. McCalley, ‘‘Yaşananları gördüm ve verilen karar adil olmadığı için bugün sokakta bu insanlarla birlikteyim.’’ dedi.

Jürinin verdiği karara çok kızgın olduğunu söyleyen ve kendisinin de uzak doğulu olduğunu belirten 29 yaşındaki Elizabeth Loh adlı gösterici ise, ‘‘Siyahilere karşı yapılan bu çifte standartın ne adil ne de insani olduğunu düşünüyorum. Verilen karar ırkçı bri kardır!’’ dedi.

Loh ayrıca, ABD’de polise verilen aşırı yetki ile hapishanelerdeki gayri insani şartların da demokratik bir ülkede olmaması gerektiğini ifade etti.

GARNER OLAYINI FEDERALLER ARAŞTIRACAK

Adalet Bakanı Eric Holder, Garner olayını federal yetkililerin insan hakkı ihlali kapsamında araştıracağını duyurdu. Her yaşamın değerli olduğunu belirten Holder, Garner’ın hayatını kaybetmesini ise trajedi olarak yorumladı. Holder ayrıca Garner olayının tamamen yeniden ele alınacağı sözü de verdi.

Garner’ın dul eşi Esaw Garner da olayın peşini bırakmayacağını açıkladı. Esaw Garner, ‘‘Bu mücadele henüz bitmedi. Bu sadece başlangıç. Kocam için tüm adil yollara başvuracağım. Kocam bu şekilde öldürülmemeliydi. Bu şekilde öldürülmemeliydi.’’ diye tepki verdi.

Eşinin bugün çocukları ve torunları ile birlikte Şükran Günü ve Noel’i kutlaması gerektiğini aktaran Esaw Garner, ‘‘Ama o bunu yapamaz. Neden? Çünkü polis yanlış yaptı. Birileri doğru dururken yanlış yapmanın bedelini ödemeli, bunu ödeyen de kocam olmamalı.’’ şeklinde konuştu.

New York dışında Eric Garner kararına Washington D.C., Philadelphia, Oakland, California gibi birçok şehirde de protesto gösterileri ile halk tepki verdi.

Write a comment

1 Comment

  1. lavinya December 4, 23:41

    Adaletsiz seçim!

Only registered users can comment.