Yahoo’nun yeni CEO’su, çalışan kadının umudu mu olacak zorluğu mu?

Yahoo’nun yeni CEO’su, çalışan kadının umudu mu olacak zorluğu mu?

Geçtiğimiz hafta boyunca Marissa Mayer’in adını Yahoo’nun yeni CEO’su olarak duymayan kalmadı. Son yıllarda rakipleri karşısında ciddi manada kan kaybetmesine rağmen hala Fortune 500 sıralamasındaki şirketler arasında yer alan Yahoo’nun CEO’su olmak herkes için inkar edilemez bir başarı iken, erkek egemen teknoloji sektöründe, 37 yaşında bir kadın yönetici olarak Mayer’in adı bir çok kişi için sürprizdi.

Mayer’in bir başka sürprizi daha vardı. “Bugün bir iyi haberim daha var” diye yazdı Mayer Twitter sayfasına. Ve eşi ile bir erkek bebek beklediklerini açıkladı. Yahoo’yu tekrar şaha kaldırması beklenen yeni CEO Mayer, 6 aylık hamileydi aynı zamanda.

Peki, Mayer ve eşi için heyecan verici olduğu su götürmez bu haber, bizim için ne ifade ediyor? Bu haber, sonu gelmeyen ‘kadınlar çocuk da kariyer de yapabilir mi?’ tartışmasında sarkacın mutlu bir şekilde hep olumlu yöne sallanabileceğini gösteren bir dönüm noktası olabilir mi?

Yoksa, Twitter’da ileri geri yapılan yorumlarda iddia edildiği gibi, bu, Mayer’le zenginlik, güç, yetenek ve şartların esnekliği bakımından aynı olanaklara sahip olmayan bir çok çalışan annenin üzerinde hali hazırda var olan baskıyı daha da artıracak bir gelişme mi?

Belki bu soruyu sormak bile bir nevi cinsiyet ayrımcılığıdır. Öyle ya, yeni Yahoo CEO’su bebek bekleyen bir baba adayı olsaydı kimsenin aklına bu soru gelir miydi? Online bir tartışma ortamında bu soru soruldu. Cevap: Hayır, hiç kimse buna dikkat bile etmezdi.

Burada kesin olan bir şey var. O da, Fortune 500 şirketleri CEO’ları arasında Mayer’in durumunun  sadece ender bir durum değil, ama muhtemelen tek de olması. İşyerlerinde kadın çalışanların durumunu takip eden bir kuruluş olan Catalyst’e göre, Mayer Fortune 500 şirketlerine CEO olmuş kadınların sadece yirmincisi. Catalyst gebelikleri takip etmiyor. Ama görevi başında iken hamile olan bir başka CEO’dan da haberleri yok. Bilinen bütün kadın CEO’lar, bazıları çocuk sahibi olmalarına rağmen, yaşları Mayer’den oldukça büyük olduğu için annelik izni gerektirecek yaş sınırlarından uzakta idiler.

Yeni işine başlamak için Google’daki görevinden ayrılan Mayer konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. Yahoo’daki ilk iş gününü ofisteki sorumluluklarına ayırdı ve Associated Press dahil olmak üzere, tüm röportaj taleplerini reddetti. Daha sonra Fortune dergisine yaptığı açıklamada ise Yahoo yönetim kurulunun hamile bir CEO’yu işe alarak ‘kendi gelişmiş düşünce şekillerini göstermiş olduğunu, sadece bir kaç hafta doğum izni almayı planladığını ve bu dönem boyunca da çalışmayı düşündüğünü söyledi.

Ancak bunun ilk kez anne olacak birinin düşündüğü kadar kolay olmayacağına inananlar da  azımsanamayacak kadar çok.

“Bahse girerim, o da doğum iznini sandığı gibi aynı kararlılıkla aşamayacak” diye yazdı Lisa Belkin Huffington Post’taki bloğuna.

Bir çok kişi Mayer’in enerjisinin ve dikkatinin de çalışan her annede olduğu gibi doğum izni sonrasında da bölüneceği yorumunu yapıyor.

“Herşeye bir anda sahip olmak mümkün” diyor Conroe Teksas’ta bir satış yöneticisi olan Julie Marrs, “ama bu umduğu gibi hepsinde başarılı olabileceği anlamına gelmez”. İki erkek çocuk sahibi çalışan bir anne olan Marrs, herşeyi idare etmeye çalışırken bir şeylerin mutlaka feda edilmesi gerektiğini acı bir şekilde tecrübe ederek öğrenmiş.

Gönderdiği bir elektronik posta mesajında “Bazı günler işten eve döndüğümde zihinsel olarak öyle bitik vaziyette oluyorum ki, çocuklarıma ayırmam gereken vakti kesinlikle onlara harcayamıyorum” demiş Marrs. “Bu, ödevlerine yardım etmek olabilir, kitap okumak, beraber oyun oynamak ya da onlarla sadece günlerinin nasıl geçtiği hakkında konuşmak. Ben elimden geleni yapıyorum, ama `hepsine sahip olabilme’nin bedeli olarak bir şeyleri feda etmem gerektiğinin farkındayım. Mesela bu, sıcak bir ev yemeği yerine, haftada dört gece dışarıda yemek anlamına gelebilir. Ya da çocuğunuzun ilk hikaye kitabını okuduğuna şahit olamamak. “

Mayer hakkında yapılan pek çok online yorum. kendisi ve Yahoo için övgü dolu olmasına ve hatta bazen ‘Hepsi bir arada olabilir!’ diyerek tempo tutanların varlığına rağmen, Mayer’in kendisinin bu tezi kanıtlamak için en iyi örnek olmadığını düşünenler de var.

Bunlardan biri de geçtiğimiz ay The Atlanic’in web sitesinde “Neden kadınlar hala hepsine aynı anda sahip olamaz” başlıklı bir hayıflanma yazısı yazarak ateşli bir tartışmayı başlatan ve bu ezeli soruyu şimdiye kadar haksız çıkaracak tek bir örnek bile olmadığını gözler önüne seren Anne-Marie Slaughter.

Kendisi ile Mayer’in yeni görevi ve hamileliği üzerine telefonda yapılan bir röportajda Slaughter “Kuşkusuz, ben bunların muhteşem haberler olduğunu düşünüyorum” dedi. Ama Mayer’in serveti, ünü ve gücü göz önüne anıldığında, bunun sıradan kadınların yaşamları ile uzaktan yakından somut bir alakası olmadığını da ekledi. Mayer’in kişisel servetinin, büyük oranda elindeki Google hisseleri sebebiyle, birkaç yüz milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

“Hepimiz onu alkışlıyoruz,” diye devam etti Slaughter sözlerine. “Ama o insanüstü biri, zengin ve en tepede. Maalesef o, en tepeye ulaşıp aynı zamanda da bir aile de kurmayı hedefleyen ve bunu nasıl yapacaklarının yolunu bulmaya çalışan yüz binlerce kadın için gerçekçi bir rol modeli değil.”

53 yaşındaki Slaughter, Mayer’in bulunduğu önemli pozisyona gelebilmek için kendi kuşağındaki kadınlardan çok da farklı bir rota izlemediğinin de altını çizdi: Çocuk yapmayı 35 yaşından sonraya ertele; önce kariyerini yap ve profesyonel anlamda yerini sağlama al.

“Ama bu çok riskli bir çözüm. Çünkü biyolojik saat diye bir şey var” diye de ekledi.

Birçok kişi Mayer’in büyük başarısını alkışlarken, onun hamilelik haberinin de ‘büyük’ haber olmasından hayal kırıklığı duyduklarını belirtenler de vardı.

“Marissa Mayer’in hamile olması harika bir haber” diye yazdı yazar Rebecca Traister twitter sayfasına. “Ama reaksiyonun şiddeti biraz iç karartıcı. Sanki Yahoo işe bir ‘yeti’ almış gibi. “

İş yerlerinde kadınların sayılarını ve etkilerini takip eden Catalyst yetkilileri, Fortune 500’deki kadın CEO’ları ‘artık saymak için bir ihtiyaç olmayacağı’ bir günün de geleceğini ümit ettiklerini kaydettiler. Diğerleri Mayer’ın bir rol modeli olduğunu düşünseler de, sonrasında öyle olmak zorunda kalmamasını da dilediklerini de eklediler.

Jen Singer isimli New Jersey merkezli blog yazarı bir anneninse başka bir endişesi vardı. “Mayer kesinlikle en tepede olduğu için herkesten daha fazla esnekliğe sahip olacak. Ancak”, diye ekledi, “buna karşılık daha fazla sorumluluğu da olacak.”

“Bir çok kadının hamileliğini açıklaması bir şirketin hisse senedi değerini etkilemez. Tıpkı Steve Jobs’ın Apple’ı korumak adına uzun süre sağlığının iyi olduğunda ısrar etmesi gibi, Mayer da hem bebeği hem de şirketi aynı anda edebiliyor gibi gözükmek zorunda.”

“Ben sadece mevcut durumu biz geri kalan çalışan anneler için daha da berbat etmeyeceğini umuyorum” dedi Singer. “Çünkü o -bu durumu sevsin ya da sevmesin-, şu an için kendisi tüm çalışan annelerin simgesi.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.