Üniversiteler teknoloji milyoneri mezunların peşinde

Üniversiteler teknoloji milyoneri mezunların peşinde

Her zaman hararetli şekilde yaşanan mezunlar arası bağış rekabeti, son yıllarda iyice arttı. ABD’de 2011 yılında mezun oldukları okula bağış yapanların sayısı yüzde 10 arttı ve bu artışla toplam bağış 78 milyar doları buldu. Eğitime Yardım Konseyi tarafından derlenen veriler, tüm bağışların yüzde 86’lık kısmının ABD üniversitelerinin dörtte birine gittiğini gösteriyor. 2011 yılının bağışlar konusunda en kârlı ilk beş üniversitesi ise Stanford, Harvard, Yale, MIT ve Columbia olarak sıralanıyor.
       
Şubat ayında, Stanford Üniversitesi beş yıllık gayretlerinin üniversiteye 62 milyar dolar kazandırdığını duyurdu. Kuruluşların ve şirketlerin bağışlarını içeren bu toplam rakam, okulun ilk hedefi olan 4.3 milyar doların yüzde 44’nün  üzerindeydi. Tüm Silikon Vadisi girişimcilerini mezunu olarak kabul eden Stanford, Silikon Vadisi’nin devasa pastasındaki büyük payının tadını çıkarıyor. Google çalışanlarının yaklaşık yüzde 5’i, İnstagram, Yahoo ve LinkedIn gibi internet devlerinin kurucuları Stanford mezunları arasında yer alıyor.
       
Marts & Lundy Filantropi Danışmanlık firmasının Genel Müdürü Don Fellows “Mezunlar listesi bizim için büyük bir avantaj.” diyor. Fellows, ancak bütün okulların mezun bağışlarını nasıl avantaja çevirebileceklerinin farkında olmadığının altını çizdi. Don Fellows, “Danışmanlık yaptığımız bir okul çok ünlü bir şahsın kendi mezunları olduğunun farkında bile değildi. Ta ki bu şahıs çok büyük bir anlaşma yapana kadar.” şeklinde konuştu.  
       
Üniversiteler ve diğer kuruluşları ile girişimciler arasında köprü kurma işini yürüten Empact şirketi genel müdürü Michael Simmons ise,”Genç girişimciler hayırseverlik konusuna daha eski mezun öğrencilere nazaran olaya daha farklı bakıyor” dedi. Simmon, “Onlar sadece bundan 10 yıl sonra değil, şu anda fark yaratmak istiyorlar. Okullar da bundan istifade etmeyi öğrenmek zorundalar.

Massachusetts’in Wellesley şehrinde bir işletme okulu olan Babson Koleji Kurum, Vakıf ve Devlet İlişkileri Direktörü Wendy Silverman, Babson’nun mevcut tüm nakitlerini yeni girişimler için kullandıklarını söyledi. Fakat Babson Koleji yetkilileri, okula bağış yapmayı istediğini söyleyen yakın dönemlerde mezun olmuş çok sayıda öğrencilerinin olduğunu belirtti. Bunun üzerine sözkonusu üniversite “Kurucu Fonu” adı altında bir fon kurup mezunlardan ileride kuracakları şirketlerin kazancının belli bir yüzdesini bağışlayacakları konusunda teminat alır. Şimdiye kadar 47 kişi bu teminat üzerine toplamda 3.4 milyon dolara yakın bağış yapar.


-Kapalka: “Aklımın ucuna bile getirmedim”-

Jason Kapalka, mezun olduğu üniversiteye “ne bağış yapmayı ne de okulun mezun öğrenci aktivetelerine katılmayı” aklının ucuna bile gelmediğini ifade eden kişilerden biri.

Kapalka, 1994 yılında Kanada’nın Edmonton kentindeki Alberta Üniversitesi’nin İngilizce bölümünde lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayıp mezun olduktan sonra San Fransisco’ya taşınır. Kapalka sonrasında da ne mezunlar derneğine üye olmayı düşündüğünü, ne üniversiteye bağış yapmayı, ne de mezun buluşmalarında hazır bulunmayı aklına getirmediğini belirtiyor.
       
“Edmonton’da kalsaydım, bunların hepsini muhtemelen yapardım” diye ekliyor Kapalka. Durum böyle olmasına rağmen üniversitesi onu hiç unutmamış.

Kapalka kariyerine “Bejeweled,” “Bookworm” ve “Plants vs. Zombies” gibi bağımlılık yapan, meraklıları tarafından toplam 1.5 milyar kez indirilmiş olan oyunların da sahibi olan PopCap Games şirketinin kurucularından biri olarak devam eder. Şirket geçen yıl Redwood City’deki Electronic Arts tarafından 750 milyon dolara satın alındı. Şu sıralar yeni zengin Kapalka ile okulu arasında 100 bin dolarlık bir bağış için görüşmeler sürüyor.
       
Kapalka kariyerinde yükselmeye başlayınca mezun olduğu üniversite kampüse davet ederek özel bir ödül ile Kapalka’yı onurlandırmış. Böylece eski bir hocasıyla yeniden temas haline geçen Kapalka hocasıyla ilişkilerini yeniden yeşertecek adımlar atmaya başlamış.
       
“Okul benden hiçbir şey istemedi. Vermek isteyen bizzat bendim. Tabii ki onlarla yeniden bağ kurmuş olmak bu isteğin oluşmasında etkili oldu.” diyor Kapalka.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.