Twitter bir ilke imza atıp neo-Nazi grubun hesabını kapattı

Twitter bir ilke imza atıp neo-Nazi grubun hesabını kapattı

Dünyanın en yaygın kullanılan sosyal iletişim sitelerinden olan Twitter ilk kez bir ülkeye özgün içerik engellemeye giderek Almanya’daki bir neo-Nazi grubun hesabını kapattığını açıkladı. Bu olan geçen ay yayınlanan hakaret filminin kaldırılması için video paylaşım sitesi ‘youtube’nin ifade özgürlüğü gerekçesini hatırlattı. Youtube, birçok  Müslüman ülke yetkililerin filmin siteden kaldırılması yolundaki isteğini ‘ifade özgürlüğü’ne darbe  gerekçesiyle geri çevirmişti.

Almanya menşeili olan hesabı kapatma gerekçesi olarak twitter yetkilileri, grubun yasa dışı olması, Alman yetkililerin isteğini ve bu grubun kullandığı fanatik dili öne sürdü. Almanya, twitter dan grubun konuşmalarının içeriğini de kendilerine verilmesini talep ettiği öğrenildi.

AP haber ajansı kapatılan twitter hesabının  ‘‘@hannoverticker’’ isimli olduğunu yazdı. Twitter’ın beklenmedik kararı fikir özgürlüğüne darbe olarak eleştiri alırken kurumun üst düzey yöneticileri, kararlarını, ‘‘yerel yasalara uyma ve fikir özgürlüğü arasında denge’’ şeklinde açıklamaya çalıştı. Kuruluşn hukuk müşaviri Alex Macgillivray, twitter hesabına ‘‘Asla içeriği arşivlemeyi istemeyiz; en iyi olan kullanılan araçların şeffaf olmasıdır’’ diye yazdı. Alman neo-Nazi grubun tweet hesabı yalnızca Almanya’da ulaşımı engellendi. Almanya dışında neo-Nazi grubun hesabının aktif olarak devam ettiği belirtildi.

Twitter’ın aldığı karar akıllara 11 Eylül’de intertteki en yaygın video paylaşım sitesi olan ‘youtube’ da yayınlanan,  İslam ve Hz. Muhammed (SAS) hakaret eden filmin kaldırılması yolunda atılan girişimleri getirdi. Birçok Müslüman ülke yetkililerin youtube dan filmi sitelerinden kaldırmalarını isterken internet sitesi bunu yapamayacağını zira bunun ‘ifade özgürlüğüne darbe’ olacağını gerekçe göstermişti. Hakaret filmi nedeniyle Müslüman ülkelerde yapılan gösterilerde yüze yakın insan yaşamını yitirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.