Türk ve ABD’li uzmanlar Bursa’da arı ölümlerini araştırıyor

Türk ve ABD’li uzmanlar Bursa’da arı ölümlerini araştırıyor

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) ile ABD’nin ulusal bilim vakfı National Science Foundation (NSF), arı ölümlerini araştırmak üzere ortak bir çalışma başlattı.

ABD’den farklı üniversitelerden gelen araştırma ekibi, Uludağ Üniversitesi’ne bağlı AGAM bünyesinde yaptığı çalışmalarda önemli sonuçlar elde etti.

 

Son yıllarda ülkemizde ve özellikle ABD’de rekor seviyede görülen arı ölümleri bilim çevrelerini hareke geçirdi. Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) ile ABD’nin ulusal bilim vakfı National Science Foundation (NSF), arıcılıkla ilgili önemli bir projeyi Bursa’da başlattı. Uludağ Üniversitesi AGAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çakmak, arı ölümlerinin son yıllarda ABD’de sık görüldüğünü ve bu durumun kültür bitkilerinin tozlaşmasına olumsuz yansıdığını belirtti. Bu yüzden dünyada badem üretiminde ilk sıralarda gelen Kaliforniya eyaletinde bir arı kolonisinin tozlaşma için bir aylık kirasının 50 dolardan 250 dolara fırlamasını örnek gösteren Prof. Dr. Çakmak, ülkemizde de özellikle Trakya bölgesinde son yıllarda böyle bir sorun yaşandığını hatırlattı.

 

 

TARIM İLAÇLARI ETKİLİYOR

 

 

Araştırma grubunun, arı ölümlerinde en önemli etkenlerden biri olarak düşünülen tarım ilaçlarının arılar üzerindeki direkt veya dolaylı etkilerini çalıştığını anlatan Prof. Dr. İbrahim Çakmak, “Araştırmada gördük ki tarım ilacının dozuna göre arıların bazıları ilaçlardan sonra hemen ölüyor, bazıları da kovana dönmüyor, bazılarının ise çiçek tercihlerini olumsuz etkileniyor. Çünkü bu ilacı alan arılar, yön duygularını kaybediyor veya motor koordinasyonu engelleniyor” dedi.

 

 

Prof.Dr. Çakmak, yaptıkları araştırmanın sonucunu, yayına dönüştürerek bilim çevreleriyle ve arı ölümlerine çare arayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile paylaşacaklarını da söyledi.

 

 

ARICILIK MÜZESİ KURULACAK

 

 

AGAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Çakmak, arıcılığın geliştirilmesi amacıyla yürüttükleri çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini kaydetti. Uludağ Üniversitesi Görükle yerleşkesi içinde arı-fauna çalışması başlattıklarını belirten Prof. Dr. Çakmak, oldukça zengin sosyal ve bireysel arı zenginliği belirlediklerini ifade etti. Prof. Dr. Çakmak, “Güney Marmara bir geçiş bölgesi olduğu için beklenildiği gibi oldukça zengin arı faunasının varlığı tespit edildi. Biz de bu çalışma ile AGAM’da arıcılık müzesinin oluşturulması için numuneleri saklamaya başladık. Böylece tüm numunelerin hem araştırma hem de ders uygulamalarında kullanılması mümkün olacak” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.